Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.4.11 / dotaz č. 26714
Dobrý den, stavím rodinný dům s tepelnou ztrátou 8 Kw. Zdroj vytápění a ohřevu TUV je navržen tepelným čerpadlem vzduch - voda. Dům má k dispozici sedlovou střechu orientovanou na jih o ploše 80m2.V současné době se zabývám myšlenkou, zda by nebylo vhodné řešit vytápění levnějším elektrokotlem,s tím že bych střechu využil pro instalaci FTV elektrárny (včetně možného odkupu přebytečné el.en. do sítě). Prosím o Váš názor, zda by nemohla být tato varianta výhodnější než pořízení tepelného čerpadla z hlediska návratnosti investičních nákladů a provozních nákladů. Děkuji.
Dobrý den,
předpokládáme, že objekt není plynofikován, pak vyjma biomasy (kotel na peletky - pokud máte prostor pro kotelnu a peletky, velmi šikovný zdroj) je pro teplovodní vytápění určitě vhodnější tepelné čerpadlo. FTV elektrárna vyrábí hlavně mimo otopnou sezónu (letošní únor byl vyjímkou potvrzující pravidlo) a tak byste byl odkázán v případě špatného počasí (nejen jeho - výroba FVE přes otopnou sezónu je cca 1/5 roční výroby) jen na nákup elektrické energie, která rozhodně půjde s cenou nahoru a nahoru. U tepelného čerpadla je potřeba zvolit vhodný bivalentní zdroj - zmíněný elektrokotel, nebo lépe třeba krbovou vložku.
Navíc je zde také aspekt, kdy ČEPS povolí připojování do sítě i pro malé výrobce elektrické energie, až se tak stane a pokud budete mít finanční prostředky, tak i nezávisle na způsobu vytápění doporučujeme instalaci FVE, na nevyužité střechy je to perfektní obnovitelný zdroj energie, který pomůže odvést teplo z letního slunce a podkroví se nebude tolik přehřívat.
Na střechu doporučujeme rozhodně instalaci fototermických kolektorů na ohřev teplé vody a přitápění (dá se propojit s téměř jakýmkoliv teplovodním systémem)
Odpovídá:  Ing. Vlastimil Sucháček* - EKIS Brno, Energ-servis
Téma:  Vytápění
tisk