Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.4.11 / dotaz č. 26715
dobrý den, sem vozíčkář, máme bezbariérový byt v bytovém domě s šesti byti. Obyvatelé domu se dohodli, že plyn topení má přes 24h 3 vypínací cykly, tzn., že je nějkolik hodin přes den a hlavně celou noc, kdy se netopí. Mě to nevyhovuje, je mi zima a chci si pořídit, zvláště do 2 až 3 místností vlastní zdroj vytápění. Mám nabídky na el. topení akumulačního přírodního kamene a nabídku TČ vzduch-vzduch. Můžete mi poradit, co vybrat i vzhledem k provozním nákladům? Je to byt, rozloha 120 m2, zateplený dům, přízemí, studený sklep, plastová okna. Mockrát děkuji. Jan Boštík
Dobrý den, vzhledem k tomu že potřebujete pokrýt "hluchá" místa ve vypínacích cyklech se nám jeví rozumnější použití sálavých panelů, ať už z přírodního kamene, nebo keramických infra panelů - výrobců je na trhu poměrně dost a toto sálavé teplo je z více hledisek lepší než vytápění "teplým" vzduchem z tepelného čerpadla vzduch - vzduch, u kterého navíc budete muset mít poměrně hlučný rozvod vzduchu do dalších místností. Doporučujeme použít panely s vyšším výkonem (dle velikosti místnosti) a rozhodně osadit regulací (pokojovou jednotku), ať se o tepelný komfort nemusíte starat.
Co se týče provozních nákladu, dle našeho názoru a obecných propočtů budou ve Vašem případě nejlépe vycházet keramické infrapanely.
Za zváženou by možná také stálo - pokud to byt prostorově a rozvod otopné vody umožňuje, osamostatnit se a byt osadit kvalitním plynovým kotlem (dle druhu otopných těles třeba kondenzačním), pak by veškerá regulace byla pouze na Vás.
Odpovídá:  Ing. Vlastimil Sucháček* - EKIS Brno, Energ-servis tisk