Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.4.11 / dotaz č. 26817
Dobrý den. Jsem ve fázi zpracování projektu na nízkoenergetický rodinný dům. Mám zájem o jeho kvalitní termoenergetickou izolaci, ale nechci používat zateplení formou polystyrenu ani nerostné vaty. Lze dosáhnout parametrů nízkoenergetické a tedy dostetčně tepelně izolované budovy např. použítím stavebního materiálu Porotherm o síle 44 cm bez dalšího zateplování? Nebo je pro takovou stavbu výhodnější porobeton nebo vápenopískové bloky? A v tom případě o jaké síle (tloušťce) zdiva? Je dodatečná vnější tepelná izolace opravdu nezbytná? Pokud jde o pálené cihly - mejí lepší tepelněizolační vlastnosti cihly Heluz nebo Porotherm? Každý výrobce tvrdí něco jiného. Děkuji.
Vážený pane,
nelze s jistotou říci zda lze dosáhnout určité výše potřeby tepla na vytápění (v tomto případě standardu nízkoenergetického domu) jen použitím jednovrstvého zdiva. Záleží i na tvaru domu, velikosti, použitých oknech, použití rekuperace pro větrání a pod. Obecně platí, že ve většině případů to možné je a výrobci jako Heluz nebo Porotherm mají v nabídce zdicích tvárnic typy vhodné pro nízkoenergetické domy (viz http://www.heluz.cz/pdf/family44.pdf , http://www.heluz.cz/pdf/family.pdf , http://www.wienerberger.cz/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&c=SR_Product&cid=1273507916499&lpi=1119439164442&sl=wb_cz_home_cs).
Lze použít také Ytong lambda (http://www.xella.pl/html/czk/cz/YTONG%20LAMBDA.php).
Lze tedy říci, že vnější tepelná izolace není nezbytná. V monoha případech ale může být výhodná, protože s ní lze dosáhnout nižší tloušťky stěny, větší tepelně-akumulační schopnosti zdiva a někdy i nižší ceny.
Pokud jde o rozdíly mezi Porothermem a Heluzem, tak ty jsou celkem nevýznamné.
V zásadě tedy máte možnost postavit stavbu jako zdivo bez tepelné izolace, nebo zdivo sendvičové s tenčí cihlou a vnější izolací, nebo tenkou stěnu z vápnopískových bloků a se silnou tepelnou izolací (např. http://www.sendwix.cz/ ).
Pro kvalifikované rozhodnutí jakou konstrukci stěny a jaké materiály by pro váš případ byly optimální můžete využít např. službu zpracování Energeticko-ekonomické optimalizace budovy (
http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/energeticka-optimalizace-budov) . Ta je zacílena na maximální snížení provozních nákladů objektu cestou snížení tepelné ztráty domu (zateplením a realizací dalších úsporných opatření) a kombinací různých systémů vytápění podle specifických požadavků a potřeb uživatelů budovy.

S pozdravem Mgr.F.Macholda


KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk