Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.4.11 / dotaz č. 26924
Dobrý den,
bydlím v bytě 58m2, v přízemí, sousedím z jedné strany pouze s jedním malým bytem, takže 3 strany bytu jsou nechráněné (sousedí se dvorem a sousední zahradou). V domě nemáme plyn, takže vytápění je na elektřinu. Dům byl postaven jako nízkoenergetická stavba, což se časem projevilo jako hloupost.
V bytě bydlím sama, teď to je přesně rok. Během tohoto roku (březen 2010-duben 2011) mi už 2x zvedli zálohy na elektřinu, z 1000,- na 1300,- a tento měsíc na 1600,-/měsíc. Navíc mám doplácet 4000,-. Což nechápu, protože v bytě bývám málo, málo si zde vařím (je tu indukční plotýnka) a svítím v podstatě jen v 1 pokoji. Přes zimu mi nějak blbnul elektrický kotel, takže místy jsem tu měla 16 stupňů, teplota nikdy nešla nad 23 stupňů.
Typ kotle je závěsný elektrický kotel Rejnok (Protherm), výkonová řada 6-28kw, režim HDO.
Chtěla bych vás tedy poprosit, zda byste mi neporadili nějaký ekonomičtější model vytápění. A taky, zda byste mi nedoporučili nějaký servis el. kotlů v Brně.
Děkuji,
Dobrý den,
Váš dotaz bych rozdělil na tři otázky. Nejprve správná funkce otopné soustavy, regulace otopné soustavy a náklady na vytápění. Za předpokladu, že otopná soustava je správně navržena (z dotazu není zřejmé zda se jedná o podlahové vytápění či radiátorové) lze jen obecně konstatovat zda oběhové čerpadlo je správně nastaveno, potrubí v nejvyšším bodě je odvzdušněné a filtr před elektrokotlem je čistý. Regulace soustavy bude pravděpodobně nastavena podle teploty referenční místnosti (20 až 22 C) a ostatní radiátory budou osazeny termostatickými ventily. Útlumová teplota v nízkoenergetickém domě bývá nastavena na 16 - 18 C. Upozorňuji na správné nastavení denního režimu vytápění. Po pečlivém prostudování návodu kotle můžete vytápění v bytě sama optimalizovat. To je jeden ze způsobů jak snížit spotřebu energie. Další snížení spotřeby energie se dosáhne správným větráním - krátce naplno otevřít okna než mít trvale pootevřená křídla v pokoji. Náklady na vytápění se odvíjejí od smluvního tarifu a spotřeby. Předpokládám, že Váš tarif je D45d a máte jistič 3x25 - 3x32 tj. dvoutarifová sazba s operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu po dobu 20 hodin. A jak postupovat? Snažil bych se postupně prověřit odpovědi na všechny otázky. Na Váš dotaz zda existuje nějaké jiné řešení mohu říci, že prakticky omezeně. Zemní plyn není zaveden, komín ve vašem bytě není postaven, aby bylo možné využít krb nebo kotel a tepelné čerpadlo je velmi nákladné zařízení.
Odpovídá:  Ing. Pavel Kárník* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk