Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.5.11 / dotaz č. 27042
V měsíci prosinci 2010 došlo k neúmyslnému poškození (ulomení drátku, pravděpodobně při zateplování sklepních místností) na hlavním měřáku tepla v domě. Závadu jsme hned po zjištění hlásili správci měřáku.Měřák vykazoval hodnoty E-chyba a naskakovaly hodnoty nesmyslné.Správce na naše náklady nechal měřák opravit.Při vyúčtování , tedy v měsíci dubnu tohoto roku, jsme se dozvěděli, že nám byly napočítány hodnoty 2 krát větší, než hodnoty v měsících prosinec za 5 let zpětně, kdy nebyl dům zateplený.Souhlasili bychom s průlměrem za měsíce prosinec z jiných let, i přesto, že dům nebyl zateplený, ale ne s takovým navýšením. Jak se bránit?
Vážená paní,
podle energetického zákona byste měli mít s dodavatelem tepla smlouvu o dodávce tepla. V ní by mělo být uvedeno, jak se řeší případ, kdy nebude dodávka tepla změřena. Viz zákon č. 458/2000 Sb v platném znění - § 76, odst. 3c: Smlouva o dodávce tepelné energie musí být písemná a musí obsahovat pro každé odběrné místo (...) způsob měření a náhradní způsob vyhodnocení dodávky tepelné energie, dojde-li k poruše měřicího zařízení(...).
Podívejte se proto do smlouvy, zda postup dodavatele tepla byl v pořádku. Dále je možné s dodavatelem tepla jednat o tom, zda v prosinci naúčtoval teplo správně. Pokud nedojde k dohodě, můžete se obrátit na Energetický regulační úřad (www.eru.cz), aby rozhodl váš spor.
Přejeme hodně úspěchů!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk