Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.5.11 / dotaz č. 27264
Dobrý den,
již několik týdnů navštěvují naši školu různí obchodní zástupci nabízející změnu dodavatele silové elektřiny. Nabízený cenový rozdíl není pro nás až tak výrazný. Nyní jsme zákazníky ČEZu a nevidím žádný rozumný důvod pro změnu dodavatele. Jsou nějaká rizika změny dodavatele a užitečné důvody pro změnu? Můžete nám prosím poslat všeobecnou jednoduchou informaci, případně jakou společnost zvolit? Děkuji.

S pozdravem
Vážený pane, rizika změny dodavatele elektřiny jsou minimální a spočívají v tom, že si zafixujete dodavatele a jeho podmínky na určitou dobu. Může se stát, že později již nový dodavatel nebude výhodný a vy jej nebudete moci změnit. Cena změnou dodavatele může poklesnout o několik procent, větší pokles však může nastat změnou sazby elektřiny, případně snížením hlavního jističe, pokud je předimenzovaný.
Vzhledem k tomu, že je v zákoně stanoveno, že vám musí být, i při krachu menšího distributora elektřiny tato komodita dodávána, nehrozí riziko, že přechodem k jinému dodavateli tento vám ji přestane dodávat.
Bohužel neznáme vaši konkrétní spotřebu elektřiny, vaši sazbu, konkrétní skutečný současný odběr a další informace, takže nejsme schopni poradit nejlevnějšího dodavatele elektřiny. ani tento web neslouží pro obchodní případy.
Pokud vás zajímá nejnižší ceny elketřiny, tak na webu Energretického regulačního úřadu (www.eru.cz) je kalkulačka, kde si lze zjistit nejlevnějšího dodavatele elektřiny. Jinou možností je nechat si zpracovat energetický audit, případně pouze jeho užší část, kde budou vytipovány jednoduchá opatření přinášející úspory energií.
Zdraví
František David
Odpovídá:  DiS. František David* - EKIS Plzeň
Téma:  Elektřina
tisk