Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.5.11 / dotaz č. 27265
Dobrý den pane Šubrte,
Zateplíme špalety 3 cm EPS. Spára PUR je 1 cm po každé straně, takže EPS bude ještě cca 2 cm přes rám. Je to ok? Jinak dům bude nezateplený... Více cm je problematické vzhledem k šířce rámu - opticky by to nemuselo vypadat pěkně a asi by se trochu zkomplikovala eventuální montáž předokenních rolet někdy za x let...
Děkuji za radu, zítra se to bude dělat:-)
Zda jsou 3 cm dostatečné bohužel není možné říci, protože záleží na tom, kde je okno usazeno. Pokud není možné dát silnější tepelnou izolaci na ostění, lze použít fenolickou pěnu, která je sice dražší (cca 6x) než pěnový polystyrén, ale má cca 2x lepší tepelně izolační vlastnosti.

Je také nutné se soustředit na parapet tak, aby nedocházelo k plísním pod ním. V ideálním případě je vhodné dát jako vnitřní parapet kámen a naopak pod parapetním plechem provést zateplení. To je vhodné zejména tam, kde je vnitřní parapet širší a nebo stejně široký jako vnější a jedná se o jednovrstvé zdivo.

Problémy s plísněmi kolem parapetů a ostění se obvykle vyskytují po 1 a více letech, neboť během prvního roku užívání stavby zde nestihne nakondenzovat dostatečné množství vodní páry a nestihnou se nahodile přilétlé spóry plísní dostatečně namnožit tak, aby tvořily viditelný porost.
Zdraví
Roman Šubrt