Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.5.11 / dotaz č. 27306
Dobrý den, prosíme o radu s přípravou teplé vody. Momentálně ohříváme vodu v rodinném domku pro pět lidí v elektrickém 120 litrovém bojleru, přemýšlíme o možném ušetření peněz za elektřinu a chceme si nechat na střechu namontovat solární kolektory. Kolik peněz můžeme takto ročně ušetřit a bude vůbec tato investice návratná? Byl u nás dodavatel těchto systémů, tvrdil, že by to nebyl problém, doporučoval tři kolektory a zásobník na 300l, předpokládal cenu do 180tis.Kč. Existuje v současné době nějaká možnost získání dotací na provedení solárních panelů a pokud ano, jaké jsou podmínky? Děkuji.
Dobrý den, pokud máte možnost osadit termosolární kolektory na výhodnou stranu v rozsahu JV až JZ a se sklonem od vodorovné roviny cca 45°, pak ze solární soustavy můžete získat maximum energie pro ohřev vody. Pro pět osob bych odhadoval min. 3 kolektory o celkové ploše 6 až 8m2 absorpční plochy a zásobník o obsahu 300litrů. Takže odhad dodavatele byl v pořádku. Co se týče pořizovacích nákladů, předpokládám, že by se mohly pohybovat do 120 tis.Kč. Doporučuji, oslovit několik dodavatelů solárních systémů z vašeho okolí a vybrat si dodavatele na základě ceny, referencí, vystupování zástupců firmy, záruk, servisu apod.
Při optimálním nadimenzování kolektorů pouze pro celoroční ohřev TUV, bude nutno v zimních měsících počítat s dohřevem vody na požadovanou výstupní teplotu. To lze zajistit, např. elektrickou patronou. Odhaduji, že ohřev vody pro pět osob (přibližně 73m3 za rok) v elektrickém ohřívači sebou nese roční náklady okolo 7 až 8 tis.Kč. Při ročním využití solární soustavy okolo 65 až 75% můžete tedy ročně ušetřit okolo 4,5 až 6tis. Kč. Návratnost investice by se za těchto předpokladů pohybovala od 20 do 27 let. Uvedené údaje vycházejí z mých úvah, ve skutečnosti bude záležet na celé řadě faktorů, např. reálná (skutečná) spotřeba vody, možnost instalace panelů vzhledem ke světovým stranám, sklon střechy apod. Nelze vyloučit, že po zohlednění těchto faktorů bude návratnost delší. Výrobci uvádějí životnost termosolárních panelů okolo 30 let, ostatní komponenty jako, čerpadla, regulace mají životnost podstatně kratší. S ohledem neustálého růstu cen paliv a energií je to investice opodstatněná. Doporučuji váš záměr konzultovat s projektantem topení, případně ZTI který je schopný tyto systémy navrhovat a na základě návrhu řešení oslovit několik firem pro zpracování cenové nabídky. Na základě těchto informací budete schopni zjistit alespoň přibližně ekonomickou efektivitu investice. Druhou stranu mince pak zůstává skutečné chování systému a způsob jeho užívání. V současné době není možné využít žáden dotační titul. Dlouhodobě byl v provozu „Státní program“, následoval krátkodobý záchvěv programu „Zelená úsporám“, ze kterých bylo možno získat na solární sestavu pro ohřev vody 55tis. Kč. Zda se rozeběhne v příštím roce nějaký další program, nedokážu odhadnout.
R. Čermák
Odpovídá:  Ing. Roman Čermák* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk