Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.5.11 / dotaz č. 27372
Dobrý den,

koupili jsme na chalupu bazén s nafukovacím límcem, nyní zvažujeme doplnění o sluneční ohřev vody.
Bazén je oválný, 3 x 5,5 x 1 m vys., objem vody cca 12 m3, plocha vody cca 15 m2.
Můžete mi poradit, zda je nějaká formule, dle které je možné spočítat potřebnou plochu slunečních kolektorů, aby ohřátí vody bylo již citelné resp. o kolik stupňů by se voda ohřála?
Doporučili byste mi nějaký cenově výhodný účinný kolektor příp. kde ho koupit?

Děkuji za radu a

zdravím

Vážený pane,
správné dimenzování plochy kolektorů pro solární ohřev bazénu závisí na řadě faktorů z nichž je nejdůležitější to zda je povrch bazénu zakrývám (největší ztráty tepla totiž představuje odpar vody). Podrobně jsou tepelné ztráty probrány v článku "Solární ohřev venkovních bazénů" od Bronislava Bechníka (http://www.solpool.info/2330.0.html). Lze tam najít i mnoho dalších užitečných informací o solárním ohřevu bazénové vody a je tam také odkaz na výpočetní program Impact Advisor (http://www.solpool.info/2330.0.html). Můžete také použít orientační pravidlo, že u venkovního nezakrytého bazénu by plocha kolektorů měla být minimálně polovina plochy hladiny , u zakrývaného bazénu stačí přibližně třetina. Instalace větší plochy kolektorů
vám prodlouží délku období kdy se bazén může využívat, ale znatelně poklesne stupeň jejich využití, který je i tak poměrně malý.
Z tohoto důvodu se ejčastěji používají levné plastové kolektory bez zakrytí sklem (http://www.solarniliga.cz/cas0206.html,
http://www.nazeleno.cz/energie/solarni-energie/solarni-energie-efektivni-ohrev-vody-nejen-v-bazenu.aspx).
Příklad kolektorů doporučovaných pro bazény:
Soladur S http://www.instalsolar.cz/19,0,Absorbery-SOLADUR-S.html
KM SOLAR PLAST http://www.instalsolar.cz/km-solar-plast-plastovy-slunecni-kolektor.html
SUNTIME 2.1 LE (http://www.propuls.cz/solarni-kolektor-2-1-LE.html) - jde o kolektor s kovovým absorbérem a zasklený.
Pokud jde o to kde kolektory koupit pak asi nejjednoduší bude kontaktovat nějakou formu prodávající bazénovou techniku, protože potřebujete i nějaké oběhové čerpadlo (zpravidla se kolektor napojuje na filtrační systém) a případně i nějaké zařízení na zakrývání hladiny.

S pozdravem ing.Petr Vogel a Mgr.Karel Murtinger
Odpovídá:  Ing. Petr Vogel* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk