Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.5.11 / dotaz č. 27426
Kolik malých vodních elektráren lze najít v ČR? Dochází k rozšiřování jejich počtu?
Vážená paní,
podle statistiky MŽP je v ČR V roce 2009 evidováno 1354 malých vodních elektráren s výkonem do 1 MW (http://www.mzp.cz/cz/male_vodni_elektrarny). Podle statistik ERÚ je jich k 1.4. 2011 přesně 1400. V roce 2001 byl počet MVE v ČR 1330 s celkovým instalovaným jmenovitým výkonem 270MW, to představuje roční výrobu 620 000MWh. Počet MVE sice roste ale jen velmi pomalu. V roce 1930 bylo v tehdejším Československu evidováno téměř 17 tisíc elektráren, mlýnů, pil, hamrů a dalších zařízení využívajících vodní energii.Technicky využitelný potenciál toků, je odhadován na 1,4 mld. kWh/rok. Dnes se využívají asi dvě třetiny tohoto potenciálu, takže teoretické podmínky pro růst počtu instalací zde jsou, problém je ale v tom, že většina vhodných míst je už využita a v těch dosud nevyužitých existují různé překážky, které stavbu komplikují nebo prodražují a významně prodlužují dobu ekonomické návratnosti.
Nějaké údaje o tom kde konkrétně jsou MVE najdete na Wikipedii http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_vodních_elektráren_v_Česku a v Atlase obnovitelných zdrojů http://www.calla.cz/atlas/list.php?type=1. Obávám se ale, že to není ani zcela aktuální ani úplné.
Dále se můžete podívat na seznam držitelů licence na provoz MVE, zde jsou ovšem jen ty které dodávají elektřinu do sítě, bude jich ale jistě drtivá většina:
http://www.eru.cz/dias-read_article.php?articleId=265

S pozdravem ing.P.Vogel


KM
Odpovídá:  Ing. Petr Vogel* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Energie vody
tisk