Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.5.11 / dotaz č. 27492
Dobrý den,
zajímám se o tuto problematiku a chtěl bych Vás poprosit o radu.
Chtěl bych ohřívat solárními panely vodu v bojleru o výkonu 2 kW/230 V.
Prosím poraďte kolik je potřeba panelů o jakém výkonu na ploše střechy 5 x 5 m. Dále jaké průřezy kabelů, typ střídače a rozváděč (je-li možno ho zakoupit jako
skládačku nebo již zkompletovaný k tomuto výkonu). Můžete mi také nastínit přibližnou cenu jednotlivých komponentů?
Je možno spočítat průměrnou návratnost investice?
Předem děkuji za ochotu. Zkuste prosím, poradit laikovi.
S pozdravem
Dobrý den,

Bohužel Vám nemohu sdělit Vámi požadované podrobné informace. Na trhu je mnoho různých panelů a příslušenství a nabízejí se i jako sety, ale to není problém si najít na internetu. Bohužel Vám v rámci poradenství nemohu doporučovat určité výrobky.
Nicméně k základním otázkám.
Velmi zjednodušeně na plochu 5x5 m jste schopen umístit panely podle typu o celkovém do 4 kWe s roční výrobou cca 4000 kWh. Současná výkupní cena je 7,5 Kč/kWh, nebo zelený bonus 6,5 Kč/MWh. Zelený bonus je cena za vyrobenou elektřinu, kterou si spotřebujete sám. Cena jedné instalované kW by se měla pohybovat okolo 90000 Kč, návratnost cca 12 let při celkovém prodeji, s tím že povinný odkup je 20 let což by měla být i minimálně délka životnosti. U zeleného bonusu bude návratnost o něco kratší, ale to by chtělo znát více informací o spotřebě elektřiny a vody.

Nepředpokládám, že by jste dům odpojil od elektrické sítě a fungoval v tzv. ostrovním provozu. Základní předpoklad potom je, že musíte dostat souhlas distribuční společnosti k připojení do sítě (v Otrokovicích je to E.ON Distribuce a.s. – sídlí na Zlínské ulici v Otrokovicích, ale komunikuje se přes call centrum v Brně, urči tě Vám poradí jak správně postupovat). Sice splňujete podmínku, že po 1.3.2011 budou podporovány pouze instalace do 30 kW na budovách, ale na konkrétním místě povolení dostat nemusíte.

Obecně se dá říct, že již základní úvaha, že se pořídí fotovoltaická elektrárna a bude se s ní vytápět nebo ohřívat teplá voda není z technického pohledu správná. Pro tyto je vhodnější klasický solární systém pro ohřev teplé vody a případně přitápění.
Bohužel různé dotační podpory mohou v reálném čase tento pohled zkreslovat.

Doporučuji Vám nejprve dořešit otázku, zda by Vám byla vůbec instalace fotovoltaiky v daném místě povolena.
Současně si připravit podklady jako je spotřeba elektřiny, spotřeba teplé vody, spotřeba energie na vytápění a nechat si zpracovat nabídky na oba solární systémy a srovnat nabízené systémy.


S pozdravem

Milan Mach

Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk