Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.6.11 / dotaz č. 27585
Dobrý den,
v nemovitosti používané pro rekreační účely máme v kuchyni instalovaný malý elekrický zásobníkový ohřívač TUV. Ten potřebuji nahradit, protože přestal fungovat. Chtěl bych se zeptat, zda je z hlediska nákladů na provoz výhodnější použít elektrický průtkový ohřívač nebo zásobníkový ohřívač vody. Z důvodu charakteru nemovitosti se jedná o nepravidelné odběry relativně malého množství vody (pro 2 osoby). Není mi také jasný rozdíl mezi tlakovými a netlakovými ohřívači.

Děkuji za odpověď.
Vážený pane,
v případě nepravidelných odběrů relativně malého množství vody v kuchyni rekreačního objektu, kde není k dispozici nějaká zlevněná sazba a elektrický rozvod asi není dimenzován na větší příkony, je asi nejvýhodnějším řešením malý beztlakový zásobníkový ohřívač. Podívejte se např. na http://www.elektronakup.cz/tepelna-technika/ohrivace-vody/beztlakove-zasobnikove/. Beztlakový v tomto případě znamená to, že teplá voda z kohoutku jen volně vytéká, nelze ji tedy třeba vést k umyvadlu do patra, zpravidla je výtok vody hned pod ohřívačem.
Tlakové zásobníkové ohřívače se používají tam kde potřebujeme teplou vodu pod tlakem t.j. např. ke sprše.
Existují ještě průtokové ohřívače, které zabírají minimální prostor a mají nejmenší tepelné ztráty, ale jejich nevýhodou je, že mají velký elektrický příkon viz např. http://www.elektro-kuchyne.cz/ohrivac-vody-prutokovy-aeg-mth-440 . Tvrzení, že "Proti malým zásobníkovým ohřívačům vody může úspora dosáhnout až 65 % !" je možná nadsazené, ale prostě každý zásobníkový ohřívač má nějaké tepelné ztráty ať už je sebelépe zaizolován.

S pozdravem Mgr.F.Macholda


KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk