Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.6.11 / dotaz č. 27838
Dobrý den. Začínáme stavět, ale nevíme pro jaký stavební materiál pro zdivo se rozhodnout. V projektu je uvedeno zdivo šířky 38 a 40 cm a dům je koncipován jako nízkoenergetický (stavba bude realizována na Slovensku). Cenovou nabídku máme zatím od Heluz a Porfix. Na některé stavební materiály jsme našli hodně kritiky např. problémy s degradací v zimě během stavby. Můžete nám prosím poradit jak vybrat materiál a případně doporučit další výrobce-materiály - nebo napsat, kde bychom našli dostatek nestranných informací s přehledem výhod a nevýhod a parametrů různých materiálů různých výrobců? Děkujeme, s pozdravem
Vážený pane,
výběr optimálního materiálu pro stavbu záleží na mnoha faktorech a není možné takhle na dálku bez podrobného zadání něco konkrétního poradit; to je úkolem projektanta, který má všechny potřebné informace. Pokud jde o výhody a nevýhody jednotlivých skupin materiálů, pak lze uvést asi následující možnosti:
- jednovrstvé zdivo t.j. např. vámi zmiňovaný Heluz jako zástupce pálených dutých cihel s lehčeným střepem nebo Porfix jako zástupce pórobetonu. Výhodou těchto materiálů je relativně jednoduchá stavba a přijatelná cena. Mají pochopitelně i své nevýhody, kromě např. vámi zmíněných problémů s degradací v zimě během stavby (nesnáší když v pórech zmrzne voda) je to i relativně velká tloušťka zdiva potřebná pro dosažení velkého tepelného odporu. Například součinitel tepel. vodivosti Porfixu je λ =0,103 (W/mK) při 5%vlhk. Nejlepší cihla Heluz má asi 0,085. Největší tloušťka zdiva s těmito materiály je 50cm. Dále je v některých případech nevýhodou menší využitelná tepelná kapacita (schopnost akumulovat teplo) a optimálně tak využívat pasivní solární zisky (teplo ze slunečního záření, které do domu vniká jižními okny).
- sendvičová stěna t.j. stěna skládající se z těžké nosné části a vrstvy tepelné izolace na vnější straně. Jako zástupce lze např. uvést systém SENDWIX (http://www.sendwix.cz/) kde je použita jen velmi tenká ale hmotná a pevná vápnopísková nosná tvárnice a na ní je zvenka potřebná vrstva tepelné izolace. Rozdělením na nosnou a izolační část lze optimalizovat vlastnosti, je možné dosáhnout vysoké tepelné akumulace i vysokého tepelného odporu a to i při nižších tloušťkách stěny.
- občas je možné se setkat s kombinací obojího t.j. tenčí cihla (Heluz , Porotherm a pod) a zvenka rozumně silná vrstva tepelné izolace, která zajistí požadovaný tepelný odpor.
Ještě je dobré podotknout, že pokud používáte materiál od výše zmiňovaných velkých výrobců a pokud je správně udělán projekt a při stavbě dodrženy všechny požadavky, pak nehrozí problémy s degradací a životností u žádného z prodávaných systémů.
Pokud chcete vybrat optimální systém z hlediska minimálních nákladů na stavbu a následný provoz domu pak je možné využít službu "Energeticko-ekonomická optimalizace projektu domu"
http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/energeticka-optimalizace-budov.

S pozdravem ing.P.Vogel



KM
Odpovídá:  Ing. Petr Vogel* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk