Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.6.11 / dotaz č. 27895
Dobrý den. Plánuji rekonstrukci RD3+1, pro které zvažuji vhodnou formu vytápění (topení + TUV). Jedná se o dům 143 m2 ve vesnické zástavbě (9km od Písku) postavený v r. 1943 s velice silnými cihlovými stěnami. Ze dvou stran (S,V) je obklopen stodolami (s mezerou 0,5-0,7m). Dosavadní vytápění byly kamna na pevná paliva (2 komíny) a elektrický kotel.

Dům má půdu, která se bude zateplovat a zastavovat podkrovím. V domě bude prováděna kompletní rekonstrukce včetně změn dispozic, nových rozvodů, zateplení půdy a výměny oken. Plánované využití domu je pro 3-4 člennou rodinu pro trvalé bydlení v moderním stylu. Střecha je situována JJV směrem, je tedy ji možné příp. využít pro fotovoltaickou elektrárnu, bylo-li by to vhodné.

Můžete mi prosím poradit (příp. mě odkázat, kde mi mohou poradit), jak vybrat vhodnou technologii vytápění, přípravy TUV či zateplení, příp. jak by se na to dal použít program Zelená úsporám? Zajímá mě řešení, které bude ekonomicky, komfortem i s ohledem na životní prostředí nejlepší. V případě potřeby mohu dodat fotografie nebo je možná osobní prohlídka. Děkuji za vaši odpověď
Vážený pane, děkujeme za dotaz. Odpověď je poněkud rozsáhlejší a ne zcela vyčerpávající, proto doporučuji, abyste v případě zájmu se s námi domluvil a sešel se na osobní konzultaci. Telefon na mě je 777 196 154. Nyní k odpovědi:
Změnou vytápění z lokálních pevných paliv na ústřední dojde k omezení větrání. To se zmenší ještě tím, že dáte nová, těsná okna. Proto je nutné upozornit na to, že může nastat situace, že zdivo začne vlhnout, může se objevit i plíseň. Proto je nutné po domluvě s projektantem provést taková opatření, aby toto nehrozilo. Jednou z možností je podříznutí objektu, další instalace provětrávané fasády se zateplením (zde doporučuji buničinu, např. Climatizér nebo Isocel).
Doporučuji dát do střechy dostatečně silnou tepelnou izolaci. Pokud se použije 16 - 20 cm mineráln í vaty, tak v letním období dochází k přehřívání ppodkroví. Při komplexní rekonstrukci je proto vhodné uvažovat s tloušťkou 28 - 40 cm. Pokud budete sundavat střešní krytinu, tak je vhodnější použít nadkrokevní systém.
Volba zdroje vytápění je velmi závislá na tom, jaká bude celková ztráta objektu, tedy jak bude tepelně izolován. Jako přijatelné možnosti se jeví vytápění biomasou, ať již dřevem či peletami. Další možností je vytápění tepelným čerpadlem. Pokud bude dům extrémně dobře izolován, tak je možné uvažovat i s elektrickým vytápěním pomocí teplovodního zásobníku.
Pokud to rekonstrukce dovolí, doporučuji instalovat na větrání rekuperaci tepla.
Fotovoltaické panely jsou ekonomicky stále výhodné. Zelený bonus je sice výrazně nižší než dřív, ale i cena fotovoltaických panelů se velmi snížila. Bohužel je velmi nízká výkupní cena elektřiny a tak nemá význam ji prodávat rozvodným závdům, výhodnější je ji spotřebovat na provoz domu a případné přebytky využít na elektrický ohřev akumulační nádrže a na přípravu TV.
Zdraví
Roman Šubrt
Odpovídá:  Ing. Roman Šubrt* - EKIS České Budějovice Energy Consulting
Téma:  Vytápění
tisk