Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.7.11 / dotaz č. 28072
Dobrý den,mám byt 3 plus 1,cihlový,podsklepený na cihlových základech,v přízemí v osobním vlastnictví,jedná se o dům z 50. let s pěti vchody po šesti bytech,které jsou všechny stejné,a o třech nadzemních podlažích,tedy celkem 30 bytů.Z důvodu rostoucích nákladů za vytápění uvažuji o odpojení radiátoru v ložnici,kde stejně celý rok netopíme,a následném zapečetění a odpočtení vytápěné plochy správcem domu,abych ušetřil finanční prostředky.Upozorňuji,že nemáme nainstalované měřiče tepla na radiátorech.Správce domu po mě chce vyjádření společenství vlastníků,jestli si mohu nechat odpojit tento radiátor,udajně proto,že tímto zásahem dojde ke změnám v otopné soustavě,což považuji za nesmysl,jelikož tento radiátor je celý rok vypnutý,takže i po odpojení zůstane efekt stejný i argument o prostupu tepla konstrukcí pro souseda nade mnou i vedle mne-stejně celý rok netopím.Můj otec má taktéž byt v OV,o 15 metrů čtverečních větší než já a panelový v přízemí,má měřiče tepla,v ložnici celý rok také netopí,chová se úsporně a platil za vytápění o 7 tisíc korun méně nežli já.Otázka zní jestli po mě může chtít správce domu vyjádření společenství jestli si mohu nechat odpojit radiátor v ložnici,když ho stejně celý rok nepoužívám,dále jestli to může mít vliv na topnou soustavu-podle mne nesmysl,jelikož je zavřený a médium stoupačkami proudí neomezeně a dále jaká může být ekonomická odhadovaná úspora,kolega toto již praktikoval a inkasoval místo obrovského nedoplatku jako já naopak slušný přeplatek.Dodávám,že nemáme měřiče tepla na radiátorech a rozpočet je 50 ku 50 procentům.Velmi děkuji za odpověď a přeji krásný den.S pozdravem,
Vážený pane,
Pokud topná soustava domu je jeho společnou částí, tak jakýkoliv zásah musí schválit společenství. Myslím, že jde o pochopitelný požadavek, obecně platí, že tam, kde je topná soustava domu společná (nejde např. o etážové vytápění, kde každý byt má svůj zdroj tepla), pak jakýkoliv zásah musí schválit společenství, protože tím zásahem vlastně překračujete hranice vašeho bytu a měníte něco co není jen vaše. Čistě technicky vzato máte pravdu, že z hlediska zbytku topné soustavy je asi jedno zda je radiátor zavřený nebo odpojený, nicméně ostatní mají právo se k tomu vyjádřit.
Nelze tak úplně srovnávat byt vašeho otce s nainstalovanými měřiči a váš byt, takže je možné, že i když budou ostatní souhlasit s odpojením radiátoru a přepočtem započitatelné podlahové plochy tak ta úspora v platbě za vytápění bude menší. Závisí to na tom kolik stěn je společných s vytápěnými místnostmi a s tím zda jsou tudy vedeny trubky topení- viz vyhláška 372/2001 Sb, příloha 1A; můžete si to sám podle toho přibližně přepočítat a posoudit předtím, než se pustíte do ,možná nelehkého, vyjednávání s ostatními vlastníky.
Optimální řešení by asi pro váš dům bylo použití nějakého systému měření spotřeby tepla. který by umožnil zohlednit a finančně odměnit úsporné chování jednotlivých obyvatel. Vaše úspora by pak asi byla ještě vyšší, protože by možná, díky motivaci obyvatel k úsporám, znatelně poklesla celková spotřeba tepla.
Problematika odpojení radiátoru je diskutována např. na http://www.portalsvj.cz/diskuse/odpojeni-radiatoru, můžete si to také projít a třeba tam najdete něco užitečného.

S pozdravem,
Mgr.F.Macholda

KM
Odpovídá:  Ing. Petr Vogel* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk