Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.7.11 / dotaz č. 28172
Dobrý den,mám dotaz zda se dají někde najít tabulky výhřevnosti jednotlivých dřevin včetně jap.topolu a jak přepočítat štěpku z tunu na prms nebo obráceně a zda je lepší prodávat biomasu na tuny nebo prms.
Děkuji za odpovědi.
Vážený pane,
Vše můžete najít v článku Výhřevnosti a měrné jednotky palivového dřeva na http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/12-vyhrevnosti-a-merne-jednotky-palivoveho-dreva
V zásadě platí, že u dřeva, které neobsahuje nějaké znatelně množství pryskyřic je výhřevnost prakticky stejná pro všechny dřeviny a závisí tak jen na vlhkosti.
Pokud jde o to zda je lépe prodávat štěpku na váhu nebo na objem, tak to záleží na tom zda je vlhkost hodně proměnlivá nebo spíše konstantní. V prvním případě je asi lepší prodávat na objem; ten kolísá s obsahem vlhkosti méně než hmotnost. Pokud se prodává štěpka ve větším množství (pro nějakou výtopnu nebo elektrárnu) tak je asi nejpřesnější prodávat za cenu vztaženou na MJ
výhřevnosti t.j. na váhu a cenu upravit podle výhřevnosti (viz tabulka Vliv vlhkosti dřeva na výhřevnost ve výše uvedeném článku).

S pozdravem ing.P.Vogel


KM
Odpovídá:  Ing. Petr Vogel* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk