Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.8.11 / dotaz č. 28430
Dobrý den.
Pracuji v jedné z největších FMCG společností u nás a jednou ze součástí naší strategie je i minimalizovat vliv našeho podnikání na ŽP. Já jakožto jediný vystudovaný "ekolog" jsem leadrem projektu GO green a nyní bych ráda aplikovala v našich kancelářích prodlužovačky s centrálním vypínačem. Ještě na škole jsem četla studii, že takovéto opatření je schopné ušetřit spoustu nákladů na elektřinu a obzvláště pak v kancelářských budovách. A nyní se dostáváme k mé otázce. Jste schopni mi sdělit nějaká čisla, která takovéto prodlužovačky jsou schopny ušetřit? Případně budu vděčná i za nějaký odborný článek. Předem děkuji.
Dobrý den,
omezení stand-by spotřeby pomocí prodlužovačky s vypínačem je opravdu velice jednoduché. Jak velká bude úspora záleží na typu spotřebiče. Klidová spotřeba je u starších spotřebičů až 20 W, u kopírek přes 100W. U současných výrobků je méně než 2 W. Nejjednodušší by bylo změřit klidovou spotřebu wattmetrem, kerý stojí do 1000 Kč , viz například zde: http://business.conrad.cz/ nebo zde: http://www.behyshop.cz/domacnost/meric-spotreby-elektricke-energie-ii--wattmetr- )
Pak už stačí vynásobit příkon počtem hodin, kdy jsou přístroje nevyužívané (předpokládám že v kanceláři cca 12 hodin denně plus víkendy) a cenou za elektřinu (pro maloodběr je to okolo 5 Kč/kWh - zjistíte na faktuře za elektřinu).

Vypínání spotřebbičů může být buď s mechanickým vypínačem, nebo automatické. V prodlužovačce je jedna řídící zásuvka (kam se zapne např. počítač) a pokud je v ní odběr, zapínají se i ostatní (zde jsou zapojeny např. tiskárny, reproduktory, monitor a další periferie pro PC). Nemusíte se pak o nic starat. Vypadá to např. takto: http://www.mobilepower.cz/vmchk/prepetove-ochrany/05559-prodluzovak-s-ochranou-a-s-ridici-zasuvkou-pro-pc/av.html

Přejeme hezký den
L. Hudcová, K. Srdečný

Odpovídá:  Ing. Lenka Hudcová* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk