Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.8.11 / dotaz č. 28439
Dobrý den, ve Vašem článku jsem se dočetla, že existuje už první komerční využití membránové separace bioplynu (http://www.cngcompany.cz/gallery/bioplyn.pdf). Mohu se zeptat, na které bioplynové stanici je aplikována tato technologie? A je stále jediná, nebo od vydání článku došlo již k dalšímu uplatnění? Případně je již na některé z plniček CNG uplatněno, nebo se uvažuje o uplatnění, vtláčení biomethanu? Předem děkuji za odpověď a přeji příjemný den. S pozdravem,
Membránová separace pro úpravu bioplynu na biometan se jeví perspektivní především pro jednotky s menší kapacitou, zatím však existuje jen několik projektů. Nám známé jsou 2 víceméně pilotní instalace v Rakousku, dodané firmou Axiom ve spolupráci s vídeňskou universitou: BPS Bruck a.d. Leitha dodává biometan (cca 100 m3/h) do místní plynárenské sítě a v Margarethen am Moos byla ke klasické BPS instalována jednotka s kapacitou cca 30 m3/h a neveřejná plnicí stanice bio CNG. Přehled dle biogaspartner.de nyní uvádí též další stanice s vtláčením do sítě: Wiener Neustadt o kapacitě 100 m3/h biometanu s uvedením do provozu v r.2011 a Kißlegg-Rahmhaus v Německu (300 m3/h, 2010).

Na internetových stránkách http://www.svn.cz/cs/news/let%C3%A1k-vyu%C5%BE%C3%ADt%C3%AD-bioplynu-v-doprav%C4%9B je možné si stáhnout i informaci o projektu Margarethen am Moos (http://www.svn.cz/sites/www.svn.cz/files/A4-list-Margarethen-final.pdf)
Odpovídá:  Ing., CSc. Bohuslav Málek * - EKIS Praha, Seven tisk