Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.8.11 / dotaz č. 28444
Dobrý den,
ještě letos plánujeme výstavbu nízkoenergetického bungalovu (do 50 kWh/m2rok) o ploše cca 160m, ale zatím nemáme jasno jaký použít zdroj pro vytápění a ohřev TUV. Vytápění bude pomocí podlahového topení a zároveň přemýšlíme i nad rekuperací. Dokážete nám prosím poradit nejvhodnější způsob systému pro vytápění i ohřev TUV?
Dobrý den,

vzhledem k tomu, že neznáme konkrétní konstrukci domu (dispozice, akumulace konstrukcí atd.) bude naše odpověď obecnější - doporučejeme konzultovat s odborníkem, zpracovatelem průkazu PENB, který už byste měli mít stavebnímu řízení - ve kvalitním průkazu byste měli najít odpovědi na Vaše otázky.
U nízkoenergetických domů je potřeba mít dobře regulovatelný a navržený zdroj tepla a k tomu uzpůsobené zářiče, využívají se zdroje s nízkopotenciálovým teplem.
1. Tepelné čerpadlo vzduch voda s akumulační nádrží, na kterou budou připojeny fototermické články a zásobník na TV. Jako bivalentní (doplňkový) zdroj jsou elektrické topné spirály v aku nádrži. Vámi požadované podlahové vytápění má jednu zásadní nevýhodu - akumulace. Pokud budete zrovna topit a vysvitne Slunce, přijdete domů, začnete vařit, tak samozřejmě vypne termostat, ale doběh akumulace podlahového vytápění je 2-8 hod, takže hrozí přehřátí interiéru.
2. Jakou druhou vhodnou variantu by bylo použití rekuperace/teplovzdušného cirkulačního vytápění (s účinností 85%). Je velmi rychle regulovatelné, stará se o přívod čerstvého vzduchu, navíc v letních měsících umí i chladit (registr zemního vzduchu). Nevýhodou může být pocit ztráty sálavého zdroje tepla, tak se doporučuje jako bivalentní zdroj krbová vložka do kamen.
Odpovídá:  Ing. Vladimír Novotný - EKIS Třebíč EuroEnergo
Téma:  Vytápění
tisk