Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.11 / dotaz č. 28760
Dobrý den, řešíme problém jakým způsobem vytápět nový RD. K dispozici máme FVE 10 kW,přípojka plynu ve vzdálenosti 30m, dostatek pozemku pro TČ. Zvažujeme i kombinace, ale závěrečný verdikt schází.
Děkuji za radu.
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že nevíme energetickou náročnost Vašeho RD, dispozici atd. lze říci obecně toto:
Stále uživatelsky nepříjemnější a ekonomicky příznivé je teplovodní vytápění, jako zdroj je nejjednodušší zvolit kondenzační kotel na ZP, otázkou je cena přípojky 30m. FVE zřejmě pojede v režimu zelených bonusů, takže se nabízí zvolit velkou akumulační nádrž i na přípravu TV, která bude nejen propojena s kotlem, ale vybavena i elektrickým ohřevem pro využití FVE - pokud je na střeše ještě místo doporučujeme spíše solární kolektory pro ohřev TV, elektřina je příliš "ušlechtilá" forma energie na topení. Jako zdroj pro vytápění lze zvolit i TČ vzduch - voda (vzduch - země má poměrně nepříznivé pořizovací náklady), nebo kotel na biomasu (peletky), který ale už vyžaduje určitou obsluhu - zato měrná cena vyrobeného tepla je jedna z nejnižších.

Pokud tedy nebude přípojka příliš nákladná doporučujeme instalaci kvalitní kondenzačního kotle na ZP s akumulační nádrží
Odpovídá:  Ing. Vlastimil Sucháček* - EKIS Brno, Energ-servis
Téma:  Vytápění
tisk