Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.9.11 / dotaz č. 29003
Dobrý den, dovoluji se Vás zeptat, zda přebudováním spol.prostory /bývalý mandl asi 22m2/ na sklepy, nebude mít negativní vliv na vytápění nově vzniklé místnosti se sklepy, nad kterou bydlím.Přes zimu se bývalý mandl temperoval asi na 16 stupnů C a strop není pravděpodobně izolován.Jedná se o cihlový dům z padesátých let.Děkuji.
Dobrý den,

jestliže píšete, že místnost mandlu se vytápěla na 16 st.C a nové sklepy se pravděpodobně vytápět nebudou vůbec (nebo jen třeba temperovat na 5 st.C kvůli nezamrzání), únik tepla stropem z Vašeho bytu do těchto prostorů se v zimním období zvýší. Ve stropní konstrukci v domě z 50.let se tepelná izolace očekávat nedá, pokud nedošlo následně k nějaké energeticky uvědomělé rekonstrukci.
Pokud se sklepy budou přecijen vytápět na trochu vyšší teplotu, cca 10-12 st.C, rozdíl téměř nepoznáte. Pokud budou sklepy opravdu jen minimálně temperovány, řekněme na těch 5 st.C, rozdíl pravděpodobně pocítíte (chlad od podlahy). Míra citelné změny závisí na skladbě stropu včetně samotné podlahové krytiny.
Ideálním řešením je provedení zateplení stropu místnosti mandlu (kontaktní zateplovací systém, nebo (vzhledem k účelu místnosti) by stačily omítnuté heraklitové desky.
Odpovídá:  Ing. Petr Zahradník* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk