Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.9.11 / dotaz č. 29094
Naše obec vlastní několik starších objektů s několika prostory, každý o podlahové ploše cca 100m2, které jsou v současné době vytápěny přímotopy. Náklady na vytápění se podle četnosti využívání (9 hodin denně v pracovní dny nebo 1 - 2 dny v týdnu) pohybují mezi 30 a 90 tisíci korun ročně. Stav budov, které jsou od sebe vzdáleny řádově desítky metrů je různý, některé jsou z cihelného zdiva a suché, jiné z kamene a vlhké. Nejsou zatepleny, ale mají nová okna. Vzhledem ke stoupající ceně elektřiny zvažujeme přechod na jiný způsob vytápění, který by zlepšil ekonomiku provozu. V obci není k dispozici plyn a možnosti na vybudování samostatných kotelen jsou omezené.
Dobrý den, tento problém má několik úhlů pohledů a jeho součástí i je způsob provozu a technický stav vytápěných objektů.

Váš problém lze obecně rozložit na několik dílčích částí :

- Stav objektů, jejich využití a způsob provozu
- Způsob vytápění (sálavý, podlahový, akumulační, apod.)
- Volba druhu zdroje vytápění (podle druhu paliva-energie)

Nejprve je nutné si říci kolik z těchto objektů je nutné provozovat a jakým způsobem. Pokud obec nepotřebuje některé objekty, je vhodné je nevyužívat a nevytápět (např. odprodej), popř. změnit jejich režim provozu. To znamená, že v těch objektech, které jsou na tom technicky špatně a dovoluje to situace s ohledem na vnitřní užívání (např. skladování) je vhodné je pouze temperovat na minimální potřebnou teplotu.
U objektů které je potřeba trvale vytápět a jsou vhodné k provozu vzhledem ke způsobu využití, tech. stavu apod., je dobré je nechat zateplit.
Zateplení má vliv na velikost případně nově instalovaného tepelného zdroje (kW) a tím i investici a dále na způsob vytápění.
U objektů které jsou kamenné a vlhké a nepředpokládá se jejich využití např. pro kancelářskou činnost, ale pouze pro skladování, popř. menší řemeslnou činnost je vhodné vytápět sálavým způsobem. U objektů které jsou zděné, suché a předpokládá se jejich zateplení a využití pro kancelářskou a obdobnou činnost je možné vytápět teplovodně (otopná tělesa, podlahové vytápění apod.).
Co se týče obecně vytápění je zřejmé, že elektřina je drahá a zejména pro vytápění elektrickými přímotopy. Bohužel jak jste zmínil, zemní plyn v obci zaveden není. Nevím do jaké míry jste uvažovali o vytápění na tuhá paliva. V těchto případech je vhodné posoudit další parametry jako je cena paliva, jeho dostupnost, skladování, odvoz popela, odvod spalin, vliv na ovzduší, obsluhu apod.
V tento moment, tj. bez znalosti vašich konkrétních podmínek vám k vytápění na tuhá paliva nemohu konkrétně poradit.
Pokud by nebylo možné vytápění tepelnými zdroji na tuhá paliva je dobré provést rozbor vytápění stávajícím způsobem a to pomocí elektrické energie.

U vytápění pomocí elektrické energie je více možností :

- Elektrický odporový kotel a otopná tělesa
- Elektrický elektrodový kotel a otopná tělesa
- Elektrické přímotopy
- Elektrické podlahové
- Elektrické akumulační, apod.

Součástí posouzení stávajícího způsobu vytápění, popř. jiného elektrického je posouzení způsobu odběru a parametrů elektrické energie.
Je potřebné posoudit za jakých podmínek odebíráte elektrickou energii pro její využití a to zejména vytápění. Zde je potřeba zrevidovat produktovou řadu, distribuční sazbu odběru, velikost předřazeného jističe, podíl odběru elektřiny ve VT a NT, popř. dodavatele elektřiny.
Dodavatel elektřiny provádí takové změny u cen a jejich jednotlivých složek, které mohou být po přepočtu velmi překvapující. Z tohoto důvodu je potřeba nejprve analyzovat stávající stav a teprve pak navrhnout nějaké řešení. Také zde vám nyní nemohu říci nic bližšího, protože neznám konkrétní údaje o spotřebě elektřiny na vytápění u vašich objektů (spotřeba, podíl VT a NT, sazba apod.).

Pokud budete mít zájem řešit stávající způsob vytápění vašich objektů, můžete se na mě obrátit.
Ing. Dan Staněk
Mobil. 606 849 802
E-mail: wattest@iol.cz
Odpovídá:  Ing. Dan Staněk* - EKIS Kolín tisk