Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.9.11 / dotaz č. 29191
Dobrý den! Vlastním starší dům na vsi a řeším jak vytápět. Zatím jsem používal kotel na pevná paliva, ale vzhledem k pracovní vytíženosti a málo prostoru ve sklepě kde se kotel nachází, hledám jiné řešení. Dům je malý, 10x11m dvoupatrový, plastová okna, zeď 45cm cihla. Příští rok bude výměna střechy a její zateplení, zateplení podlah. Jaké vytápění byste mi doporučili?
Hezký den,

doporučuji Vám nechat si nejprve od projektanta vytápění vypočítat dle platných norem tepelné ztráty domu s již zohledněným plánovaným zateplením domu.
Pak bude možno zvolit s ohledem na Vaše preference, finanční možnosti a dostupná paliva v dané lokalitě vhodný zdroj tepla.

Doporučuji zároveň řešit způsob ohřevu užitkové vody a zamyslet se nad využitím obnovitelných zdrojů energie (kusové dřevo, dřevěné brikety, dřevěné pelety, sluneční zařízení). V případě použití kusového dříví či dřevěných briket budete ale potřebovat ke kotli či krbovým kamnům akumulační nádrž. To se týká také slunečního zařízení, kdy musíte mít kam ukládat vyrobené teplo.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB.
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk