Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.10.11 / dotaz č. 29358
Dobrý den, chci se zeptat na váš názor týkající se beztlakového solárního setu od firmy PROTHERM HelioSet 2.250 SC. Podmínky instalace včetně omezení jsou mi známy. Výrobce uvádí výhody, nicméně se chci zeptat na váš odborný názor,zda tento systém nemá také nějaké zásadnější negativní vlastnosti, především v porovnání s klasickými tlakovými systémy dodávanými např. firmami REGULUS, REFLEX, atd.
Druhý dotaz mám na ke konkrétním podmínkám instalace. V našem případě by se jednalo o umístění solárních panelů na sedlovou střechu se sklonem 42 stupňů a odklonem od jižní orientace směrem na východ cca 67 stupňů. Má v této situaci smysl uvažovat o instalaci solárního systému pro ohřev vody, případně s jakými opatřeními (pro dokreslení uvádím: čtyřčlená rodina, vzdálenost panely-zásobník cca 15 m, dohřev vody pomocí plynového kotle).
Předem děkuji za odpověď.
S přáním pěkného dne
Petr Kadlec
Domašov
Dobrý den,

Vámi uvažovaný solární set je standard, beztlakový systém dělá více firem. Nelze obecně říci co je lepší a trvanlivější. U beztlakového systému koluje díky menšímu tlaku teplosměnná látka s nižší teplotou než u tlakového systému, což mírně snižuje kapacitu zásobníku. Nadruhou stranu není systém namáhán v létě vysokými teplotami a permanentním tlakem. Obecně lze tedy doporučit navýšit objem akumulační nádrže na min. 2-2,5 násobek denní spotřeby (pro tlakové systémy to je 1,5-2 násobek), vše ale záleží na režimu užívání a zvycích uživatelů (četnost a teplota sprchování).
Orientace 67° JV je už taková hraniční, bohužel nemáme přímou zkušenost s takovým odklonem, ale jsme přesvědčeni, že instalace solárního setu bude přínosná a úsporná. U fotovoltaických systémů se pohybuje výnos s obdobnou orientací o 25% nižší než u "ideálního" JZ odklonu. Sklon je v pořádku, snad jen ohlídat stíny od okolních budov či stromů.
Odpovídá:  Ing. Vlastimil Sucháček* - EKIS Brno, Energ-servis tisk