Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.10.11 / dotaz č. 29463
Dobry den
Resim problem s ohrevem vody.Pocitali jsme se 160 l bojlerem jen na elektrickou energii, protoze kotel bude taky elektricky...
Ted jsem nahodne koukal na parametry bojleru a u toho 160l je tepelna ztrata 1,3kW/24hod...
To tim mysli ze jenom tak kazdy den vyleti ven zbytecne tak moc energie?
Nelze to resit nejak efektivneji - usporneji?Treba ohrivat vodu primo kotlem?Jakoby prutokove?

predem moc dekuji za odpoved



Dobrý den,

Ano, máte pravdu, tepelná ztráta 160 l boileru v kategorii C okolo 1,39 kWh za jeden den, podle typu a výrobce (příklad uveden dle výrobků DZD Dražice)

Elektrické spotřebiče, tedy i boilery musí být vybaveny Energetickým štítkem jako součást dokumentace, který musí obsahovat údaje o typu:
1. Tepelné ztráty kWh/24hod/litr
2. Objem
3. Dobu ohřevu náplně
4. Spotřebu elektřiny

Začlenění spotřebičů je do tříd A až G, kde A je nejlepší G je nejhorší, na štítku je grafické zobrazení, které je jasně vypovídající do které třídy výrobek patří.

Energetické ztráty při ohřevu teplé vody nejsou dané jen ztrátami pláštěm boileru, nebo zásobníku, ale i ztrátami v potrubí a spotřebou teplé vody.
Ztráty jsou závislé na umístění boileru vzhledem k okolní teplotě, na délce, uložení a kvalitě tepelné izolace rozvodů případně na cirkulačním okruhu a teplotě vody v boileru. Tyto ztráty v zimních měsících ale i částečně přispívají k vytápění domu. Boiler má být umístěn co nejblíže výtokům, a nemá být místem v chladných prostorách, musí být správně dimenzován a předpokládanou potřebu teplé vody a teplota v boileru by neměla být nastavena na více než 65 st.C.

Při zvolení elektřiny jako zdroje tepla jsou dva základní typy:
1. přímotopné – tzv. průtokový ohřívač, jehož výhodou je, že odpadají rozvody, je umístěn přímo u výtoku, ale má násobně vyšší příkon (2 až 5x) a i omezení průtoku, který jsou schopny ohřát na požadovanou teplotu, navíc nemůžete je blokovat v době vysokého tarifu, ve kterém je cena elektřiny vyšší.
2. zásobníkové – boilery, hlavní výhodou je, že je trvale připravena teplá voda k použití a vodu ohřívají pouze v nízkém tarifu, tedy za nižší cenu elektřiny, nevýhodou jsou ztráty a nutnost rozvodů (jedná se o obecně používaný model vzhled ke komfortu, ať již je zdrojem tepla cokoliv)

Základní podmínkou je oddělení teplé vody (užitkové) od topné vody (pro vytápění), nelze tedy odebírat vodu přímo z kotle určeného na vytápění. V průtokových ohřívačích jsou speciální armatury, které přímo ohřívají studenou vodu.

Další neopominutelnou částí je pořizovací cena zdroje teplé vody a náklady na ztráty zásobníku. Při zjednodušení výpočtu, tepelné ztrátě 1,39 kWh a ceně elektřiny v nízkém tarifu 2,4 Kč/kWh jsou roční náklady na tepelné ztráty zmiňovaného boileru cca 1200 Kč.

Elektrický zásobník boiler v energetické třídě C, o kterém píšete. je relativně levný: Výrobky s nižší energetickou náročností případně se sofistikovanou konstrukcí budou dražší. Rozhodnutí je na každém staviteli, jaké řešení a energetickou náročnost zvolí. I zde obecně platí, že výrobek s nižší energetickou náročností je dražší.

Při ohřevu teplé vody nejde nezmínit i možnost instalace solárního ohřevu., který je zásobníkový a ohřev teplé vody se z větší části zajišťuje ze slunečního záření a ztráty jsou tedy „zdarma“.

Pro zajištění odpovídajícího komfortu je podle mého názoru vhodná instalace elektrického boileru s co nejnižší energetickou třídou dle Vašich finančních možností. Současně doporučuji provést správné dimenzování zásobníku vzhledem ke zvyklostem rodiny hlavně zda ke koupání budete využívat vanu či sprchu. Boiler 160 l při využívání vany nemusí být dostačující. Vzhledem k povaze Vaší otázky doporučuji i zvážit i instalaci do solárního ohřevu teplé vody.

S pozdravem

Milan Mach
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk