Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.10.11 / dotaz č. 29715
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s povinností zpracovávat PENB pro veškeré domy a byty, které se prodávají nebo pronajímají, od kdy tato povinnost platí? Jak je to v případě pronájmu jednotlivých bytů - Průkaz se dělá na jeden byt nebo celý objekt. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
povinnost zpracovat Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) platí již od 1. 1. 2009. PENB je povinnou součástí projektové dokumentace ke stavebnímu řízení. To znamená, že domy, které získaly stavební pvolení před tímto datem, PENB mít nemusejí. Platí to pro novostavby i pro rekonstrukce většího rozsahu. U malých budov do 1000 m2 nebo při rekonstrukcích které se týkají méně než čtvrtiny obvodového pláště (např. úpravy vnitřních prostor) se PENB povinně nezpracovává.
Zjednodušeně: pokud dům má stavební povolení k výstavbě nebo rekonstrukci vydané v roce 2009 a později, musí mít (až na výjimky) PENB. Pokud ho má zpracovaný z výše uvedených důvodů, pak je majitel domu povinen ho předložit zájemci o nájem nebo koupi. Pokud ho nemá, nemusí nic předkládat.
PENB si může majitel nechat zpracovat i dobrovolně, i když mu to zákon neneřizuje. V tom případě ale NEMUSÍ tento dokument předkládat při jednání o prodeji či pronájmu.

PENB se zpracovává pro celý objekt. U složitějších budov se někdy zpracovává na jednotlivé části - např. pro část kde jsou obchody a zvlášť pro část kde jsou byty, dílčí výsledky se ale pak sečtou.

Připravuje se však změna příslušného zákona, kde se navrhují změny, dá se předpokládat že výše uvedené se během dvou let změní.

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk