Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.10.11 / dotaz č. 29916
Dobrý den, rád bych se s Vámi poradil. Uvažujeme o dočasném a později doplňkovém přitápění topným panelem, než bude dům zrekonstruován. Informací o výhodnosti těchto panelů jsem našel mnoho, nikdo se však nezabývá nezávadností pro lidský organismus. Jsou tyto panely opravdu ekologicky úsporné a pro lidský organismus nezávadné?
Vážený pane,
předpokládám, že máte na mysli elektrické nízkoteplotní sálavé topné panely (např. http://shop.fenixgroup.cz/k20-ecosun-salave-topne-panely-nizkoteplotni-panely?od=0). Pokud jde o to zda jsou ekologické t.j. nezatěžují životní prostředí, tak tam jsem trochu skeptický, je to elektrické topení a tudíž nezatěžuje životní prostředí v místě použití, ale v místě výroby elektřiny, která se u nás vyrábí především z uhlí a uranu. Třeba v Norsku, kde je převážná část elektřiny vyráběna z vodních elektráren, tam je to nepochybně výhodné.
Pokud jde o otázku nezávadnosti pro lidský organismus, tak tam je to celkem jasné, u dlouhovlného infračerveného (t.j. tepelného) záření nikdy nebyly prokázány žádné negativní účinky na lidský organismus. Ostatně, vytápění sálavým teplen z krbů nebo kachlových kamen se používá již po staletí. Nějaké negativní vlivy elektrického pole s frekvencí 50Hz, které je v blízkosti běžných rozvodů elektrického proudu, také nebyly nikdy prokázány. Není tedy třeba mít obavy z vlivu tohoto způsobu vytápění na lidské zdraví.
Pokud jde o úspornost, tak to záleží na způsobu použití, pokud udržujete relativně nízkou teplotu vzduchu v místnosti (řekněme menší než 18°C) a tepelnou pohodu vytváříte lokálně (v určitých místech kde je to třeba) sálavým panelem, tak je to úspornější než vytápění celé místnosti pomocí topných těles a elektrokotle.
Shrnuto, dočasné a později doplňkové přitápění topným panelem je celkem dobrý nápad.

S pozdravem Mgr.F.Macholda


KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk