Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.10.11 / dotaz č. 30021
Sháníme kogenerační jednotku na štěpku s el. výkonem 50 až 100 kW.
Vážený pane,
podívejte se na stránky společnosti Boss Bučovice, tam nabízejí to co hledáte.
http://www.bossbucovice.cz/
Jinak ale v tomto výkonovém rozsahu moc zařízení k dispozici není. Pro základní orientaci se podívejte třeba na http://www.calla.cz/data/energetika/cer2/Biomasa_teplarny.pdf
V teplárně v Trhových Svinech běží již nekolik let zařízení využívající termoolejový kotel na spalování biomasy o tepelném výkonu 3,5MWt a jednotka ORC o elektrickém výkonu 0,6 MWe http://www.schiestl.cz/content.php?pid=13; to je ale dost nad vaším limitem.
V úvahu přichází spíše. Stirlingův motor, ten se dnes již běžně kombinuje s kotli na pelety (viz např.Stirlingův motor a biomasa http://biom.cz/cz/odborne-clanky/stirlinguv-motor-a-biomasa-presvedciva-kombinace). Je ovšem otázkou zda se dá použít ve spojení s kotlem na štěpku.
Dánská společnost Stirling DK má v nabídce rozumně malý Stirlingův motor a dodává zařízení v rozsahu 35 and 500 kWe http://www.stirling.dk/page_content.php?menu_id=40&type=submenu 35 kWe ). Zplynování štěpky zde ale probíhá v odděleném zplynovači (Updraft gasification), který je schopen pracovat s vlhkou štěpkou (35 and 55%) a zajišťuje zřejmě i malý obsah prachových částic, které by mohly ucpávat výměník Stirlingova motoru. Podrobnosti viz http://viewer.zmags.com/publication/8c7aa0fd#/8c7aa0fd/24 .
Zkuste se na ně obrátit a nechat si udělat nabídku, možná to půjde použít i pro vaše účely.


S pozdravem Mgr.F.Macholda
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk