Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.11 / dotaz č. 30306
Dobrý den, prosím o radu k základní složce. Pochopila jsem ,že se jedná o metry jednotky - t.j. bytu, dle katastru a koeficientu z celkové spotřeby nabytový dům a jeho snad celkové spotřeby. Nerozumím, zda se řeší i jednotlivý měsíc. Myslím tím příklad,jak by se počítalo pro majitele, když by používal byt jen 1,5 měsíce před koncem roku v topné sezoně(před ním např.jiný),dělit 12 a násobit dobou by bylo špatně,protože nevím,kdy a jak přesně trvala sezóna,jak by se postupovalo,
Př.byt 50,4m2,spotřeba v měsíci a půl ,topilo se celou sezonu,dům o 5byt.jednotkách
Vytápění bytu může být neměřené tj. rozděluje se celková spotřeba domu podle čtverečních metrů a nebo měřené a pak se výpočet nákladů provádí podle základní a spotřební složky nákladů. Z dotazu vyplývá, že byty nemají měření na radiátorech ani celkové a proto se jedná o neměřenou spotřebu tepla. Celoroční spotřeba na byt je rozúčtována podle čtverečních metrů. Váš dotaz směřuje na vyúčtování, kdy uživatel bytu užíval byt pouze po část roku - tj. odstěhoval se např.v prosinci. Uživatel bytu zaplatí za dobu např. říjen, listopad a prosinec. Výpočet se provede podle faktur za teplo v daném období nebo v případě, že je místní plynová kotelna, která je účtována jednou ročně pak se využije záznamů o spotřebě plynu za dané období a vypočte se cena vyrobeného tepla. A z té se určí náklad za vytápění v daném období.
Jiný případ nastane, kdy uživatel bytu je např. v nemocnici a pod. V případě měření tepla v bytě by se postupovalo podle naměřeného odběru tepla. Ve Vašem případě bude vyúčtování provedeno tak, že podíl na nákladech za teplo bude jako poměrná část nákladů za teplo celého domu.
Odpovídá:  Ing. Pavel Kárník* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk