Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.11.11 / dotaz č. 30384
Dobrý den,



Potřeboval bych zodpovědně poradit. Mám malý rodinný dům, který je zteplený 6 cm silným polystyrénem a plastovými okny. Je to bungalow o obdélníkovém půdorysu. V domě je výrazně vyšší vlhkost někdy i 80%. Proto musíme poměrně často a intenzivně větrat. Chtěl bych tento problém vyřešit instalací krbu s teplovzdušnými rozvody (náklady cca 200 000,-Kč) nebo rekuperací (náklady cca 140 000,-Kč). A nevím, co by bylo lepší.

Výhody v krbu vidím v tom, že je to krásné, příjemné teplo i pokoukání, úspora plynu při vytápění. Nevýhody cena, fyzická práce spojená s „děláním“ dřeva a vyšší prašnost spojená s teplovzdušnými rozvody.

Výhody v rekuperaci vidím v nižší ceně a je to bez práce. Nevýhody nevím jaké je účinnost, zda ba se opravdu vlhkost snížila a manželka to nechce.



Prosím poraďte mi.
Vlhkost až 80% je velmi nebezpečná. Může způsobit na chladných místech vlhké skvrny na stěnách a později plísně. Proto je potřeba nejdříve identifikovat zdroje vlhkosti. Je to vaření v kuchyni, sušení prádla, velké množství květin apod? V kuchyních se používají také digestoře, které pouze zbavují pachu, ale vlhkost neodvedou. Ta potom všechna zůstane v obytném prostoru.
Určení největších zdrojů vlhkosti je základ pro návrh dalšího postupu. Průměrná vlhkost v bytě by se měla pohybovat okolo 60%.
Krbová kamna problémy s vlhkostí nevyřeší protože dodávají pouze teplo, které může i vlhkost zvyšovat.
Vzduchotechnika s rekuperací již problémy s vlhkostí řeší. Přívod čerstvého vzduchu je ohříván odcházejícím vzduchem. Čerstvý vzduch mívá po ohřátí většinou nižší relativní vlhkost a spolu se vzduchem v místnosti se mísí a průměrná vlhkost se snižuje. Pod stropní jednotky pro rodinné domy jsou na našem trhu běžně k dostání.
Technická řešení Vašeho problému sice existují, ale při rozhodování je ještě důležité najít hlavní zdroj vlhkosti a ten se snažit omezit.
Odpovídá:  Ing. Pavel Kárník* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk