Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.11.11 / dotaz č. 30416
Dobrý den,
bydlím v bytě cca 90m2, nová plastová okna, nezatepleno. Vytápíme kotlem Ferolli. Chtěla bych se zeptat, zda je z pohledu spotřeby výhodnější nechat kotel stále běžet a temperovat radiátory nebo topit ve chvíli, kdy pociťujeme chlad (např. 8-10 hod denně, vždy po hodině).
Na jakou teplotu by měl být nastaven kotel (pro vyhřívání radiátorů a pro vyhřívání vody)?
Děkuji za odpověď.
Vážená paní,
Teoreticky vzato závisí spotřeba tepla jen na velikosti tepelných ztrát toho bytu a ty zase na rozdílu mezi vnitřní a vnější teplotou. Pokud se v bytě sníží teplota (třeba tím, že kotel vypnete pokud tam nejste) tak něco ušetříte. Má to ovšem určitá omezení; například kotel musí mít určitou rezervu výkonu aby dokázal byt znovu vytopit za rozumnou dobu (pokud se vracíte domů vždy ve stejnou dobu můžete použít termostat časový řízením teploty a nechat kotel topit před příchodem domů). Pokud je tepelná kapacita zdiva velká (to je případ starších důkladně zateplených domů), tak je pokles teploty při přestávce v topení tam malý, že to nepředstavuje problém (také ale moc tím vypínáním neušetříte). Nepíšete nic o tom jaký výkon má ten kotel a jaká je tepelná ztráta bytu. Pokud jste osadili nová plastová okna poté kdy tam už kotel byl, tak je teď možná trochu výkonově předimenzovaný. Pokud je kotel předimenzován a nemá plynulou regulaci výkonu (modulace plamene), tak může topení s přestávkami zvýšit jeho účinnost.
Pokud jde o teplotu topné vody tak ji můžete nastavovat přibližně podle takzvaných ekvitermních křivek (předpokládám, že máte regulaci pokojovým regulátorem nebo termostatickými ventily a ne ekvitermní regulaci podle venkovní teploty, ta by to za vás nastavila sama). Podívejte se na http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/50-ekvitermni-krivky . Je ale třeba si to vyzkoušet, záleží
totiž na tom jak jsou nadimenzována vaše konkrétní topná tělesa. Pokud jde o teplotu ohřevu vody tak tam platí, že čím nižší teplota tím lépe (při nižších teplotách nedochází tolik k usazování vodního kamene a také nehrozí opaření). Opět platí, že je třeba si vyzkoušet co vám stačí.

S pozdravem Mgr.F.Macholda




KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk