Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.12.11 / dotaz č. 30804
Dobrý den,

v našem sportovním areálu uvažujeme o instalaci malé kogenerace na zemní plyn . Teplo dokážeme v režimu 12 h plně využít, určitým problémem je využití přebytečné elektřiny.
Existuje zákonná povinnost distributorů vykoupit elektřinu z kogeneračních zdrojů ? Jsou stanoveny minimální výkupní ceny ?
Děkuji za informaci
Vážený pane,
vaši kogenerační jednotlku je distributor povinen připojit, pokud splníte technické požadavky (viz Pravidla provozování distribuční soustavy PPDS, např. zde: http://www.cezdistribuce.cz/cs/energeticka-legislativa/pravidla-provozovani-ds/ppds-2010.html). Ve skutečnosti je tato povinnost již více než rok porušována, ČEZ a E.ON odmítají k síti připojovat zdroje, zejména obnovitelné. Informujte se tedy v první řadě u vašeho distributora, zda hodlá dodržet zákon a vaši žádost o připojení posoudit, nebo ne.
Pokud je váš zdroj připojen k síti, můžete vyrobenou elektřinu prodat některému z obchodníků z elektřinou (seznam je na webi ERÚ: http://www.eru.cz/dias-read_article.php?articleId=265)
Povinnost koupit vaši elektřinu nikdo nemá. V současnosti je cena elektřiny asi 1,0 Kč/kWh. Elektřinu určitě prodáte, na trhu je jí nedostatek.

Distributor je však povinen platit vám příspěvek k ceně elektřiny z kogenerace, který je pro rok 2010 stanoven Cenóvým výměrem ERÚ č. 7/2011, a to ve výši 0,59 Kč/kWh. Pokud by vaše kogenerace pracovala jen část dne, může být výhodnější dojednat dodávku v době vysokého tarifu (8 nebo 12 hod. denně), v tom případě je příplatek 1,63 Kč/kWh, resp. 1,15 Kč/kWh při VT 12 hodin denně. Výše uvedené ceny platí pro zařízení do 1000 kW a nezahrnují DPH. Příplatky stanovuje ERÚ na každý rok, jejich výše není nijak garantovaná.

Do roku 2012 existoval ještě příspěvek za decentální výrobu, ale letos se již nevyplácí.

Obecně platí, že pokud máte pro teplo z kogenerace využití, je provoz výhodný. Doporučil bych vám zpracovat podnikatelský záměr, který podrobněji zhodnotí přínosy a zváží rizika. Jsou tu i další okolnosti, např. povinnost získat licenci pro podnikání v energetice a autorizaci pro výstavbu zdroje, kterou uděluje Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

Přejeme hodně štěstí!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk