Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.1.12 / dotaz č. 30913
Dobrý den,
stavíme rodinný domek a jelikož vlatníme lesy, máme velké zásoby dřeva. Doposud jsme topili výhradně uhlím, ale líbí se nám myšlenka topení štěpkou, chtěla bych se zeptat, podle čeho se kotle vybírají a zda se na ně poskytují nějaké dotace apod. A ještě mám strach, kolik té štěpky bude vůbec potřeba a zda se vytopí celý dům stejně jako uhlím (přeci jenom je to jiný materiál).
Vážená paní,
problém s kotli na štěpku je ten, že jsou poměrně drahé a z toho důvodu se většinou vyplatí jen tam, kde je potřeba tepla poměrně velká, což vede výrobce k tomu, že jejich výkony jsou pro moderní domek příliš velké. Pokud totiž postavíte dům s tepelně-izolačními vlastnostmi doporučenými současně platnou normou, tak jeho tepelná ztráta bude rozhodně pod 10kW (nejspíš ještě podstatně nižší, pokud dům nebude příliš velký). Teoreticky by bylo možné využít např. BENEKOV S25 (http://esbeko.esel.cz/stranka.aspx?idstranka=3204), který je regulovatelný v rozmezí 7 až 25kW. Těch 7kW je ale po větší část topného období příliš mnoho a tak bude kotel třeba provozovat přerušovaně, což může dosti komplikovat obsluhu. Nenašel jsem žádný kotel, který by se dal provozovat stabilně při výkonu pod 7kW.
Štěpka se také podstatně hůře suší než kusové dřevo a pokud se pálí vlhká, tak je problém provozovat kotel na nižší výkon tak aby nedocházelo ke kondenzaci vody a dehtování.
Myslím, že ve vašem případě bude lepší použít kotel na kusové dřevo s akumulační nádrží (viz např. http://www.atmos.cz/czech/instalace-kotlu-002-zapojeni-kotle-s-laddomatem-21-a-akumulacnimi-nadrzemi) .Možná by stálo za úvahu osadit do akumulační nádrže ještě elektrickou topnou vložku, která by dokázala temperovat dům ve vaší nepřítomnosti.
Můžete se ještě podívat na:
Praktické zkušenosti s provozem akumulační nádrže u kotle na pevná paliva http://home.tiscali.cz/cz056018/akumulace/akumulace.htm
V práci ENERGETICKÉ VYUŽITÍ BIOMASY PRO VYTÁPĚNÍ RD (http://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=38834) najdete mnoho informací o vlastnostech biomasy a
problematiky vlhkosti biomasy a docela pěkný přehled možností jak vytápět biomasou rodiný domek.

S pozdravem Mgr.F.Macholda
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk