Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.1.12 / dotaz č. 30945
Dobrý den,

Pořídil jsem si byt v novostavbě v přízemí o rozloze cca 65m2. Vytápění ve všech místnostech je pomocí podlahového vytápění vodou s ohřevem plynovým kotlem od firmy BAXI (přesný typ naní neznám). Nemám s podlahovým vytápěním zkušenosti, ale rád bych systém nastavil co nejefektivněji. Všechny pokoje mají samostatnou regulaci (s propouštěcím ventilem na vodu do maximální hodnoty, kterou se mi povedlo nastavit 2l/min). Přes den nebývám doma, takže by mne zajímalo, jakým způsobem nejlépe nastavit termostat (sepínání atd.) tak, aby byl systém co nejefektivnější. V současné době se mi zdá, že má systém poněkud drahý provoz (cca 10 m3 plynu denně, přestože se kotel se zapíná ráno a večer). Rád bych poznamenal, že byt má utěsněná plastová okna a dobrou izolaci.

Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
předpokládáme, že na novostavbu je ještě záruka, proto doporučujeme oslovit soudního znalce z oboru stavebnictví, aby provedl sondu za účelem zjištění skutečné skladby podlahy. Vzhledem k tomu, že jste v přízemí mohou být ztráty značné. Při provádění sondy by bylo vhodné, aby by byl na místě i zástupce investora/developera.
Regulace podlahového vytápění je složitá, celý systém má velkou setrvačnost, záleží na množství vody atd - setrvačnost může být až 6hod, takže se obecně doporučuje nedělat velké výkyvy v nastavené požadované teplotě (max 2°C) pokud se jedná o krátkodobé odchody. Uvedl jste, že jste všechny ventily zaškrtil na co nejméně, otopná voda ale potřebuje cirkulaci, aby kotel necykloval (časté starty a vypínání při dosažení požadované teploty OV). Chybí nám tu také informace o nastaveném teplotním spádu.
"Nevhodná" regulace by ale neměla způsobit zvýšení spotřeby o více jak 10-15%, Vaše vysoká spotřeba na nás dělá dojem jiné chyby a to stavební.
Odpovídá:  Ing. Vlastimil Sucháček* - EKIS Brno, Energ-servis
Téma:  Plyn
tisk