Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.1.12 / dotaz č. 31129
Dobrý den
Mám dotaz ohledně odvětrání na fasádu.
V tomto roce jsme nechali zateplit fasádu 10cm polistirén na 45cm zed cihla,z kuchyní máme odvětrání na fasádu kde se stává to že odvětrání kondenzuje a stéká po fasádě a ničí ji.Podíval jsem se na odtah je tam jen průraz ve zdi pak polistiren a na fásádě kovová mřížka.Já dělám řemeslo topení voda plyn a odvětrání koupelen řesím tak, že do průrazu dávám pvc trubku se spádem k t-kusu do kanalizace.
Stavební firma co nám dělala zateplení, nám tvrdí,že to tak dělá všude,ale jen u nás je problém.Tak bych prosím potřeboval radu jak konenz vyřešit,než s nimi budu znovu jednat.
Děkuji s pozdravem Martin Zedlitzer
Dobrý den
z Vašeho popisu nevyplývá, zda se jedná o odtah z digestoře nebo pouze odvětrání prostoru kuchyně a zda jste měl před zateplením ve zdi odvětrání a jak bylo provedené (průraz nebo trubka).
V každém případě po zateplení dochází k tomu, že při průchodu odvětrávaného vzduchu otvorem ve zdi se vzduch silně ochladí a v něm obsažená pára zkondenzuje. Podle obsahu páry - záleží na provozu v juchyni - může být kondenzátu značné množství. Pokud nemáte v odvětrání vloženu trubku, pak Vám tento kondenzát nejen stéká po fasádě, ale vsakuje se i do cihelné konstrukce stěny a poškozuje ji. To je podle mého názoru horší, než poškozování fasády.
Provedení odtahu přes fasádu by mělo být provedeno trubkou - zpravidla se osadí trubka do otvoru, který má průměr o cca 50 - 60 mm větší a okolo trubky se provede tepelná izolace nebo se prostor vypění. Trubka by měla být vyvedena min 20 mm před fasádu se sklonem min. 2 ° směrem z místnosti. Tím se zajistí, že ke kondenzaci uvnitř trubky bude docházet v daleko menší míře - většina par se vysráží až ve volném prostoru mimo trubku - a menší množství kondenzátu, který se v trubce vždy vytvoří, nebude vlivem sklonu trubky stékat po fasádě.
Toto opatření by měla v každém případě řešit stavební firma (projektant) - pokud je proveden průraz přes obvodovou zeď do venkovního prostoru, vždy bude uvnitř docházet ke kondenzaci a nemusí to být jen v kuchyních nebo koupelnách - a musí se to řešit současně s návrhem zateplení a způsobu odvětrání.

Ing. Václav Rybář
Odpovídá:  Ing. Václav Rybář* - EKIS Ústí nad Labem tisk