Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.2.12 / dotaz č. 31318
Dobrý den,bydlíme v panelovém domě-8 pater-v současné domě má u nás probíhat rekonstrukce a zateplení fasády.Zajímalo by mě, jestli existuje nějaký způsob odvětrávání z jádra bytu a kuchyně,který by byl nezávislý na centrálním odsávání,kdy zejména v zimních měsících jako byly tyto odsává zbytek tepla z bytu.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
Panelové domy byly projektovány na centrální systém odvětrání ventilačním potrubím společným pro jádra nad sebou. Odvětrání digestoře, koupelny a WC mimo centrální vedení v instalační šachtě za jádrem je v zásadě možné, ale bude to znamenat určité stavební úpravy a zásah do fasády. To se neobejde bez souhlasu vlastníka bytu (v případě nájmu nebo družstva), mělo by to odsouhlasit patrně i SVBJ.
Odděleně je potřeba zajistit odvětrání digestoře. To by nebylo v případě, že se bude používat recirkulační digestoř. Příliš to nedoporučuji, recirkulace nezajistí odvod vlhkosti z vaření.
Řešení by mohlo vypadat tak, že v koupelně a WC budou osazeny odtahové ventilátory a vzduchotechnické potrubí bude vedeno pod stropem k obvodové stěně, kde by se musel provést otvor. Obdobně od digestoře. Ukončení VZT potrubí by bylo vhodné skosenou výfukovou tvarovkou z nerezového plechu. Ukončení mřížkou nebo žaluzií vede k zatížení fasády vlhkostí. To by nebylo vhodné především v případě provedení zateplení.
Vnitřní vedení VZT lze zakrýt podhledem. Prostup obvodovým panelem musí posoudit statik a navrhnout místo a způsob jeho provedení. Ukončení potrubí budou na fasádě dobře viditelná, což může také někomu vadit. Původní napojení odvětrání v jádře by se muselo zaslepit.
Na zvážení je využití rekuperace, pokud by se toto již provádělo. Osadit například malou lokální rekuperační jednotku. Návrh a provedení je potřeba zadat specializované vzduchotechnické firmě.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk