Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.3.12 / dotaz č. 31722
Dobrý den,

prosím o odbornou radu:

Je možné k jednomu tepelnému čerpadlu ( tepelné ztráty pro vytápění asi 15 kW, 4 osoby) napojit dva akumulátory s průtokovým ohřevem TV (negativní bojlery) ? Počítám, že akumulátory by měly každý 150 litrů.
Bylo by to z toho důvodu, že koupelna je od kotelny vzdálena 20 m, kuchyň a umývárna 5 metrů. Jeden akumulátor by byl v koupelně, druhý u kuchyně. Koupena od kuchyně je vzdálena také asi 20 metrů a nikde mezi ně není možné akumulátor umístit.
Přemýšlím tedy, jak se vyhnout použití cirkulace pro ohřev TV, která by mohla být uložena jedině pod podlahou a vzhledem k vysokému požadovanému komfortu majitele by asi běžela celý den…
Nebo je nějaký jiný způsob, jak tuto situaci vyřešit?


Dobrý den,
děkujeme za dotaz.
V zásadě je napojení dvou akumulačních nádob pro ohřev teplé vody (TV) na jedno tepelné čerpadlo (TČ) možné za předpokladu, že výkon TČ je pro ohřev 300 litrů teplé vody dostačující a také musí být v pořádku hydraulické zapojení obou nádob. Nejsnazší je nádoby napojit nesymetricky. Z energetického hlediska se nám jeví vhodnější využití jednoho zásobníku TV. Vše je závislé na parametrech TČ. Tyto detaily by měla řešit na konkrétní stav odborná montážní firma nebo projekční kancelář.
Odpovídá:  Ing. Dana Kožušníková - EKIS Ostrava DK projekt tisk