Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.3.12 / dotaz č. 31724
Dobrý den,

prosím o odbornou radu:

Je možné k jednomu tepelnému čerpadlu ( tepelné ztráty pro vytápění asi 15 kW, 4 osoby) napojit dva akumulátory s průtokovým ohřevem TV (negativní bojlery) ? Počítám, že akumulátory by měly každý 150 litrů.
Bylo by to z toho důvodu, že koupelna je od kotelny vzdálena 20 m, kuchyň a umývárna 5 metrů. Jeden akumulátor by byl v koupelně, druhý u kuchyně. Koupena od kuchyně je vzdálena také asi 20 metrů a nikde mezi ně není možné akumulátor umístit.
Přemýšlím tedy, jak se vyhnout použití cirkulace pro ohřev TV, která by mohla být uložena jedině pod podlahou a vzhledem k vysokému požadovanému komfortu majitele by asi běžela celý den…
Nebo je nějaký jiný způsob, jak tuto situaci vyřešit?

Děkuji, s pozdravem
Dobrý den,

Děkujeme za Váš dotaz.

V podstatě je zapojení dvou akumulačních nádob k tepelnému čerpadlu (TČ) technicky možné. Avšak u tepelného čerpadla s průtokovým ohřevem teplé vody (TUV), se nikdy nejedná o plnohodnotný ohřev TUV, jak jej známe např. z plynových ohřívačů. K takovému ohřevu je potřeba tepelné čerpadlo s dostatečným výkonem.
Z ekonomického hlediska je nejvhodnější instalace jednoho zásobníku na TUV s akumulací teplé vody. Doporučuji Vám se spojit s projekční kanceláří.