Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.3.12 / dotaz č. 32156
Dobrý den, prosím o radu ohledně ohřevu teplé vody. Jedná se o byt vytápěny vlastním plynovým kotlem, který obývá 4 členná rodina (dvě malé děti). Nevím, zda pořídit bojler, nebo nahradit fungující plynový kotel novým kombinovaným, nebo dokoupit zvlášť zásobník na ohřev vody plynem. Nyní je ohřev vody řešen karmou, kterou chceme zrušit a nahradit některou variantou. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Z energetického hlediska by bylo optimální, kdybyste si pořídil nový plynový kondenzační kotel s průtokovým ohřevem teplé vody. Pořízení takového kotle s sebou nese ještě další investici, a to provedení koncentrického odkouření kotle přes stávající komínové těleso. Pokud bude kotel umístěn v rozumné vzdálenosti od výtokových armatur, bude dodávka teplé vody komfortní (neznáme dispozici bytu a umístění kotle).
Z hlediska nízkých pořizovacích nákladů by se nabízelo pouze vyměnit stávající karmu za novou, která splňuje současnou legislativu. Toto řešení by si nejspíš rovněž vyžádalo výměnu komínové vložky.
Záleží na Vás, ke kterému řešení se přikloníte. My bychom doporučovali variantu s kondenzačním kotlem, která je šetrnější jak k životnímu prostřední, tak k vašim financím. Ekonomická návratnost tohoto řešení je odvislá od Vašich současných spotřeb energie. Provozní náklady se ve vašem případě můžou snížit až o 25 %.
Odpovídá:  Ing. Dana Kožušníková - EKIS Ostrava DK projekt tisk