Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.4.12 / dotaz č. 32234
Dobrý den,
prosím o zaslání aktuálního stavu legislativy týkající pěstování ozdobnice čínské (Miscanthus)
1.pro energetické účely (výchozí surovina pro výrobu štěpky nebo rostlinných pelet)
2.pro pěstební účely (pěstování sadby za účelem prodeje)
Jedná se mi o legislativu týkající se samotného procesu pěstování a zároveň o možnosti využití státních dotací na tyto činnosti.
Předem děkuji.

Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.

V případě energetických plodin bylinného typu nejsou zatím metodické postupy k zákonu o ochraně přírody detailně definovány. Pouze rychle rostoucí dřeviny, u nichž orgán ochrany přírody (OOP) vyžadoval od 90.let striktní posouzení projektů výmladkových plantáží a soulad především se zákony č. 114/1992 Sb. a č. 344/1992 Sb. U energetické fytomasy bylinného typu, energetických travin, apod. se v praxi o souhlas OOP s pěstováním prozatím nežádá, ale MŽP připravuje metodiku, která by zahrnovala i energetické byliny včetně vytrvalých travin (Miscanthus). Rozmnožování a distribuce sadby energetických plodin se řídí zákonem č. 219/2003 Sb. o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby).

Současná legislativa pro pěstování energetických plodin a poskytování dotace je obsažena v zákoně č. 252/1997 Sb. o zemědělství a jeho prováděcích předpisech.
V současné době není možné žádat o dotace na pěstování ozdobnice čínské. Pro více informací k dotační problematice se obraťte na pobočku ministerstva zemědělství "Agenturu pro zemědělství a venkov Frýdek-Místek".
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kaleta* - EKIS Ostrava KEA tisk