Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.4.12 / dotaz č. 32367
Dobry den,
zakupila som v Prahe maly byt o velkosti 45m2 (2kk), ktory je nutny zrekonstruovat. Rada by som zmenila system topeni. V sucasnosti je v byte topenie WAF v oboch izbach a bez vytapania predsiene, kupelne a toalety. Vaham medzi topenim teplovodnym vyhrievanym na plyn alebo elektriku, kedze pociatocne naklady sa znacne lisia. (U plynu je nutne este vyvlozkovanie kotla) V pripade plynu si nie som ista, ci sa oplati investovat do kondenzacneho kotla pre takto maly byt. Byt je situovany na juh, na 2.poschodi a z oboch stran je byt obklopeny susednymi bytmi. Fasada je rekonstruovana, bohuzial nie je mi znamo, ci je budova zateplena.
Dakujem,
Dobrý den vážená paní

Pro přesnou odpověď na Vaši otázku by bylo třeba provést výpočet tepelných ztrát a předpokládané spotřeby tepla na vytápění Vašeho bytu a spotřeby tepla na ohřev TV (teplé vody, dříve TUV - teplé užitkové vody). Také by bylo potřeba odhadnout podle Vašich zvyklostí a instalovaných elektrických spotřebičů, jaká bude spotřeba elektřiny ve Vašem bytě.
Pokud uvažujeme průměrné hodnoty vstupních údajů odpovídající velikosti Vašeho bytu, tj. tepelné ztráty bytu 4,5 kW, spotřeba teplé vody 150 litrů za den a roční spotřeba elektřiny 2500 kWh, a vypočteme celkové náklady na vytápění, ohřev TV a ostatní spotřebu elektřiny v bytě včetně počáteční investice do vytápěcího zařízení ve stálých cenách, pak dostaneme tyto výsledky.
Do tří let po instalaci je nejnižší součet nákladů u přímotopného způsobu vytápění, mezi čtvrtým a devátým rokem po instalaci jsou nejnižší náklady u klasického plynového kotle s otopnou soustavou a od desátého roku dále jsou nejnižší náklady na kondenzační kotel s nízkoteplotní otopnou soustavou. Jestliže uvažujeme meziroční růst cen ZP a elektřiny 3% pak se uvedené doby zkracují o cca 1 rok , při růstu cen o 5% jsou nejnižší celkové náklady pro kondenzační kotel již od osmého roku po instalaci.

Ing. Michal Palečko
RAEN, s.r.o.
Buzulucká 4
160 00 Praha 6
Tel.: 234 760 281, 224 318 049