Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.4.12 / dotaz č. 32670
Na pozemku rekreačního objektu na kraji vsi vede asi 30m od objektu vysokotlaké plynové potrubí, zatímco středotlaké vedení - rozvod plynu po vesnici - je vzdáleno s problémy 200m.
Můžete mi udělat porovnání obou variant, technické a cenové srovnání případné plynové přípojky ?
Vážený pane,
Váš dotaz je položen v obecné rovině. Obecně lze k Vámi uváděným údajům uvést, že
- v případě napojení na vysokotlaký plynovod musí být vybudována vysokotlaká regulační stanice. To představuje investici větší než milion Kč. Navíc vysokotlaká regulační stanice musí být vytápěna, což přestavuje pro provozovatele další náklady. Přestože uvádíte vzdálenost vašeho objektu od vt plynovodu jen 30 m, nelze počítat s tím, že vt regulační stanice může být vybudována právě v místě, které je k Vašemu objektu nejblíže (připojení na vysokotlaký plynovod nelze dělat v kterémkoliv místě). Pokud budete jako žadatel o připojení na vt plynovod osamocen , pak lze jen těžko předpokládat, že plynárenský podnik bude investovat kvůli malému odběru tak velkou investici, která je svým způsobem vzhledem k malému odběru Vašeho objektu nenávratná.

Z praktického náhledu na možnost připojení na plyn se nám jako reálnější jeví možnost připojení Vašeho objektu na středotlaký plynovod , který jak uvádíte je ve vzdálenosti od Vašeho objektu cca 200 m. Reálná délka vedení plynového potrubí může být delší ( vedení přes cizí pozemky může situaci značně komplikovat). Přípojka musí být vedena nad kanalizací, aby v případě poruchy těsnosti se v ní plyn neshromažďoval. Pokud se týká nákladů na vybudování regulační stanice (středotlak/ nízkotlak) je možno počítat s nákladem 5 až 10 tis. Kč a s přibližnými náklady na 1 metr plynové přípojky ve výši cca 2 tis. Kč/m.


Závěr: Jednoznačně doporučujeme obrátit se na některou z plynárenských distribučních společností. Jejich seznam naleznete na www.eru.cz, ve složce Licence, seznam držitelů, seznam držitelů licencí pro obchod s plynem. Vybraná distribuční společnost Vám odpoví konkrétněji na uvedené technické možnosti a cenové relace. Předtím doporučujeme, abyste si pořídil výpis z katastru nemovitostí s trasou kudy by měl být středotlaký plynovod veden a ten vezměte sebou k jednání.
Děkujeme za Váš dotaz!
Odpovídá:  Ing. Josef Votruba* - EKIS Praha Enviros tisk