Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.4.12 / dotaz č. 32845
Dobrý den,
nevím, co je pro mne výhodnější-jak ekonomicky,tak funkčně(vstupní náklady,a zejména provoz).
Jsem 4členná rodina s běžnou spotřebou v teplé vody (neužívá se ani na umývání nádobí).
Vodu ohříváme plynem. Nevím, zda.li je pro nás lepší karma či plyn.bojler.
Doposud jsme měli karmu-s tou stávající jsou technické problémy,a tak uvažujeme o výměně. V podstatě je jedná o vodu na sprchování,občasnou vanu,umytí rukou a umytí tzv. někakého hrníčku.
Jaký je Váš názor-máme pokračovat v linii karem a nebo přejít na plynový bojler (jaké má nevýhody, není tam dražší provoz než karma?). Co do karmy máme vyhlídnutou s hydroturbínkou, na nízký tlak s nastavením teploty a tudíž minim.kolísáním. Nevím, zda plyn.bojler pro mne může býtvýhodnější jak ekononicky ( co do provozu, tak funkčně).
Díky za rady.
Dobrý den,

problematika zásobování teplou vodou (TV) je poměrně složitá a závisí i na okolnostech, které z Vašeho dotazu neznáme.
Předpokládáme, že se jedná o plně plynofikovanou domácnost (vytápění, příprava TV, vaření). Dalším důležitým kritériem je dispoziční řešení bytu a vzdálenosti jednotlivých výtokových armatur (vana, sprcha, umývadlo, dřez). Teplá voda by se vždy měla připravovat co nejblíže místa spotřeby, dlouhé rozvody velmi výrazně zvyšují spotřebu tepla i vody.
Z pohledu investičních nákladů bude karma, tedy průtokový ohřívač vody, levnějším řešením, než zásobníkový ohřívač. Požadavky na odkouření a případnou rekonstrukci komína budou srovnatelné.
Pokud bude karma v blízkosti vany nebo sprchy, pro kterou bude připravovat vodu, jedná se o dobré řešení. Mnohem horší to však bude s přípravou TV pro malé odběry umývadla a dřezu, zvláště pokud tyto zařizovací předměty budou ve větší vzdálenosti od zdroje TV. I při malém a krátkodobém odběru TV bude startovat karma a ohřívat vodu v přístroji a přívodním potrubí, po skončení odběru teplá voda bez užitku vychladne. V tomto případě by bylo výhodnější instalovat v místě nízké spotřeby malý elektrický zásobníkový ohřívač cca 5 l.
Plynový zásobníkový ohřívač připravuje TV do zásoby a drobné odběry umývadla nebo dřezu ani nezaregistruje. Až při kumulaci malých odběrů nebo při velkém odběru sprchy či vany nastartuje ohřev. Ohřev vody potom probíhá delší dobu při jmenovitých podmínkách a počty startů se výrazně omezí. Dá se tedy předpokládat, že průměrná roční účinnost zásobníkového ohřívače bude vyšší. Co se týče ztrát v potrubí TV jedná se o podobnou problematiku jako u karmy, jen tepelnou ztrátu karmy nahrazuje tepelná ztráta zásobníku. Vzhledem ke skutečnosti, že zásobníkový ohřívač bývá umístěný často v koupelně nebo jiné vytápěné místnosti, tato ztráta temperuje v zimním období prostor. U karmy se však jedná o nevratnou komínovou ztrátu.
Je však třeba ještě dodat, že v tomto případě přichází v úvahu i instalace nepřímo ohřívaného zásobníku TV, který bude topený topnou vodou plynového kotle, zejména pokud by se jednalo o kotel kondenzační s vysokou účinností. Možná je i kombinace vytápění plynovým kotlem v topné sezóně a elektrickou energií (nebo solárním systémem) v letním období.

Problematika plně elektrifikovaných domácností, případně s tepelnými čerpadly větrací vzduch/voda je také zajímavá, je však mimo předmět tohoto dotazu.

S pozdravem
Ing. Milan Tovačovský
poradce EKIS
Odpovídá:  Ing. Milan Tovačovský* - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk