Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.12 / dotaz č. 32880
Dobrý den,
bydlím v Moravských Budějovicích(kraj Vysoīina).Letos v lete zacneme svepomoci stavet RD.Je to prizemni,nepodsklepeny,bez obydleneho podkrovi domek mensich rozmeru zdeny z palenych brousenych cihel na penu Heluz STI 30.Navrh na vytapeni resim tak brzo nebot mi prijde ze je to slozity system,ktery se nelze jen tak nekdy predelat v pripade nejakych problemu a spatneho navrzeni a zrealizovani.Navic v blizke dobe budu objednavat cihelny system a potrebuji vedet podrobnosti kominu(delku kominu,prumer kominu,uhel a vysku napojeni sopouchem krb.vlozky ke kominu),ktery vybudovat a to bohuzel bez vykonu vlozky nemuzu.Nejspis by tam mela byt vlozka s pomerovym vykonem co nejvice do vody a co nejmene do vzduchu salanim,aby v obyvaku kde bude vlozka umistena nebylo moc pretopeno a nemuselo se bud vetrat nebo vlozku skrtit a tim by dehtovala a nebylo vyuzito jejiho vykonu a ostani mistnosti nestihala vytapet a byly by nedovytapeny.
Jelikoz mame hrubou predstavu o vytapeni,ale jeste jsme to nekonzultovali s zadnymi odborniky pres vytapeni,chci se zeptat jestli je u vas mozne si nechat udelat nezavazne a zdarma projekt na vytapeni RD?Pokud ne zdarma,tak kolik by projekt a navrh stal?Dival jsem se a procital vase stranky a velice mne zaujali,proto se obracim s timto problemem na vas:-)Nase predstava je:vsude podlahove teplovodni vytapeni,v obyvaku krbova vlozka s teplovodnim vymenikem a v tech.mistnosti plyn.kondenz.kotel.Krb.vlozku by jsme chteli nejen jako obcasne pritapeni,ale i jako hlavni zdroj vytapeni.Chteli by jsme tyto zdroje vytapeni vzajemne propojit k vzajemne spolupraci,kdyz by nesel jden zdroj,vytapel by druhy zdroj.Jelikoz chceme nizkoteplotni vytapeci system a krb.vlozku bude tam muset byt AKU nadrz.Podle financi by jsme uvazovali nad solarnim ohrevem TUV nebo i pritapeni do podlahy.Ale jelikoz nejsme odbornici v tomto oboru nevime vubec co by takova soustava musela vse obsahovat,jak to propojit,vykony zdroju vytapeni,skladbu podlah,hustotu polozenych trubek podlahoveho vytapeni podle jednotlivych mistnosti a tepelnych ztrat v techto mistnosti atd.Chci se zeptat jestli by byl mozny u vas navrh vytapeni a ohrevu TUV.Chteli by jsme i vyuziti treba vytapeni v krb.vlozce jako ohrev TUV.Bohuzel nevim jake by byly porizovaci naklady,provozni naklady,kde se skryvaji nejake negativa a kde pozitiva,zda je nase predstava dobra nebo zbytecne prehnana a navratnost v nedohlednu,ale vytapeni v krbu mi prijde v dnesni dobe jako nejlevnejsi vytapeni.Vlozka by byla na drevo.
Tepelne ztraty domu podle ENB jsou 5,85 kW.Jedna se o mensi domek.
V pripade mozne domluvy a kladneho vyrizeni bych zaslal potrebne materialy z projektu na provedeni navrhu.Chteli by jsme hlavne efektivni,finacne provozne nenarocny a nasemu domu co nejvhodnejsi a nejidealnejsi reseni.
Moc dekuji za jakoukoliv odpoved,i treba negativni.Dekuji vam moc a preji hezky zbytek dne.
Dobrý den,
děkujeme za dotaz, bohužel vypracování jakýchkoliv materiálů je nad rámec rozsahu bezplatného poradenství EKIS. Jako energetičtí auditoři se vypracováním projektů nezabýváme, co ale často děláme, že připomínkujeme s našimi klienty jejich projekty, nebo konkrétní nabídky systémů.
Vaše vize je vcelku správná a racionální. Podlahové topení má ale určitá úskalí a uživatel si na jeho regulaci (pomalá odezva díky akumulaci) musí zvyknout. Navíc je zde zdravotní aspekt zvířeného prachu od podlahy. Proto doporučujeme zvážit zda třeba pro ložnice a pokoje nepoužít tělesa pro nízkopotenciální zdroje. Vzhledem k malé tepelné ztrátě domu je ve spojení se solárním ohřevem akumulační nádrž správné řešení. S velikostí krbové vložky ve Vašem případě je to složitější, záleží na režimu topení a je zde velké riziko přetápění, pokud se AKU nádrž rychle nahřeje.
Doporučujeme Vám následující postup - protože chcete sofistikovanější systém (a to je správný přístup) určitě si nechte zpracovat projekt vytápění od autorizovaného inženýra v oboru TZB, jejich seznam najdete na stránkách ČKAIT, Váš okres přímo zde:
http://www.ckait.cz/autorizovane-osoby?tid=43&title=&field_firstname_value=&field_surname_value=&tid_2=124&field_spec_nid_op=or&field_spec_nid%5B%5D=849
Projekt Vám i v rámci dodávky nabídne většina topenářských firem, takže není od věci si nechat od nich zpracovat cenovou nabídku, včetně projektu vytápění.
V rámci pravidel EKIS nesmíme a ani nechceme doporučovat konkrétní firmu a výrobky, ale není od věci se podívat na sdružení typu ekomplex a jiné...
Pokud budete mít jakýkoliv dotaz, nebo budete chtít naše vyjádření na projekt, prosím kontaktujte nás telefonicky a přijeďte za námi se stavebním projektem a průkazem ENB na bezplatnou konzultaci.

Odpovídá:  Ing. Vladimír Novotný - EKIS Třebíč EuroEnergo tisk