Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.5.12 / dotaz č. 32881
Dobrý den,
Letos v lete(bohuzel nelze drive nebot jsem do konce cervence pracovne v zahranici) zacnem svepomoci stavet RD.Je to prizemni,nepodsklepeny,bez obydleneho podkrovi domek mensich rozmeru zdeny z palenych brousenych cihel na penu Heluz STI 30.Navrh na vytapeni resim tak brzo nebot mi prijde ze je to slozity system,ktery se nelze jen tak nekdy predelat v pripade nejakych problemu a spatneho navrzeni a zrealizovani.Navic v blizke dobe budu objednavat cihelny system a potrebuji vedet podrobnosti kominu(delku kominu,prumer kominu,uhel a vysku napojeni sopouchem krb.vlozky ke kominu),ktery vybudovat a to bohuzel bez vykonu vlozky nemuzu.Nejspis by tam mela byt vlozka s pomerovym vykonem co nejvice do vody a co nejmene do vzduchu salanim,aby v obyvaku kde bude vlozka umistena nebylo moc pretopeno a nemuselo se bud vetrat nebo vlozku skrtit a tim by dehtovala a nebylo vyuzito jejiho vykonu a ostani mistnosti nestihala vytapet a byly by nedovytapeny.
Jelikoz mame hrubou predstavu o vytapeni,ale jeste jsme to nekonzultovali s zadnymi odborniky pres vytapeni,chci se zeptat jestli je u vas mozne si nechat udelat nezavazne a zdarma projekt na vytapeni RD?Pokud ne zdarma,tak kolik by projekt a navrh stal?Dival jsem se a procital vase stranky a velice mne zaujali,proto se obracim s timto problemem na vas:-)Nase predstava je:vsude podlahove teplovodni vytapeni,v obyvaku krbova vlozka s teplovodnim vymenikem a v tech.mistnosti plyn.kondenz.kotel.Krb.vlozku by jsme chteli nejen jako obcasne pritapeni,ale i jako hlavni zdroj vytapeni.Chteli by jsme tyto zdroje vytapeni vzajemne propojit k vzajemne spolupraci,kdyz by nesel jden zdroj,vytapel by druhy zdroj.Jelikoz chceme nizkoteplotni vytapeci system a krb.vlozku bude tam muset byt AKU nadrz.Podle financi by jsme uvazovali nad solarnim ohrevem TUV nebo i pritapeni do podlahy.Ale jelikoz nejsme odbornici v tomto oboru nevime vubec co by takova soustava musela vse obsahovat,jak to propojit,vykony zdroju vytapeni,skladbu podlah,hustotu polozenych trubek podlahoveho vytapeni podle jednotlivych mistnosti a tepelnych ztrat v techto mistnosti atd.Chci se zeptat jestli by byl mozny u vas navrh vytapeni a ohrevu TUV.Chteli by jsme i vyuziti treba vytapeni v krb.vlozce jako ohrev TUV.Bohuzel nevim jake by byly porizovaci naklady,provozni naklady,kde se skryvaji nejake negativa a kde pozitiva,zda je nase predstava dobra nebo zbytecne prehnana a navratnost v nedohlednu,ale vytapeni v krbu mi prijde v dnesni dobe jako nejlevnejsi vytapeni.Vlozka by byla na drevo.
Tepelne ztraty domu podle ENB jsou 5,85 kW.Jedna se o mensi domek.
V pripade mozne domluvy a kladneho vyrizeni bych zaslal potrebne materialy z projektu na provedeni navrhu.Chteli by jsme hlavne efektivni,finacne provozne nenarocny a nasemu domu co nejvhodnejsi a nejidealnejsi reseni.
Moc dekuji za jakoukoliv odpoved,i treba negativni.Dekuji vam moc a preji hezky zbytek dne.
Dobrý den,
pro podlahové vytápění můžete použít oba dva zdroje a vzájemně je kombinovat dle potřeby jak píšete. Podlahové vytápění pracuje s menšími teplotami otopné vody. U plynového kotle není problém teplotu regulovat, ale u krbové vložky je výhodnější použití nádrží jinak by se krb musel dusit, docházelo by k dehtování popř. k nízkoteplotní korozi (zkrácení doby životnosti zdroje!!). Součástí akumulační nádrže může být i zařízení pro ohřev TUV, stejně tak jako plynového kotle s přednostním dohřevem TUV. Na akumulační nádrž můhou být i napojeny solární kolektory pro ohřev TUV. Jejich cena a doba vrácení investice oproti přípravě TUV v zásobníku plynového kotle je ovšem nepříznivá.
Projekty na vytápění a topných systémů se bohužel nezabýváme. Zpracováváme energetické audity, PENB, výpočty tepelných ztrát apod., tyto dokumenty můžou být jako podklad pro projektanta při návrhu otopného systému. V případě zájmu se můžete zastavit na osobní konzultaci.
S pozdravem
J.Vítek