Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.5.12 / dotaz č. 33350
Dobrý den,
zajímalo by mě zda je výhodnější do kuchyně v rekreačním objektu - chatě pořídit průtokový ohřívač či zásobník vody. V objektu pobýváme od jara do podzimu každý víkend plus celé letní prázdniny. Přes zimu není objekt obýván a tím pádem ani vytápěn. V současné době i probíhá výměn el. vedení a pojistek v objektu, objekt bude připojen na noční proud.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

co se týče provozních nákladů, vyjde lépe instalace malého elektrického zásobníku na noční proud. Ani investiční náklady nebudou vysoké. Nevýhodou tohoto řešení může být nutnost vypustit před zimou veškerou vodu, aby v zásobníku nezamrzla. Sezónní vypouštění a napouštění bude zřejmě snižovat životnost zásobníku protože přístup vzduchu urychlí korozi (záleží na vnitřní povrchové úpravě a na materiálu ze kterého je vyroben). Další nevýhodou je větší zábor místa v kuchyni, obtížnější instalace a konečný objem teplé vody, kterou budete mít denně k dispozici.
Průtokový ohřívač bude mít vyšší provozní náklady, ale bude investičně levnější, bude zabírat méně místa, vyrobí libovolné množství teplé vody a půjde snadněji připravit na zimu (prosté vypuštění vody z okruhu).
Rozdíl v provozních nákladech bude cca 40% v neprospěch průtokového ohřívače. Kolik to bude za sezónu by se dalo spočítat, pokud bychom věděli parametry vašeho odběrného místa (sazba, velikost jističe, dodavatel elektrické energie) a množství spotřebované teplé vody za rok. Je možné, že zde spotřebujete tak málo teplé vody, že celkový rozdíl v provozních nákladech bude malý (stokoruny) a řešení se zásobníkem na noční proud nebude mít smysl. Odpověď na vaše otázky se spíše přesouvá k uživatelským potřebám a chování.

S pozdravem Jan Truxa
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk