Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.6.12 / dotaz č. 33408
Dobrý den,
V rodinném domku, ve kterém bydlíme již jen dva s manželkou /1-2x do měsíce jsou u nás na víkend 2 osoby/ a v přízemí máme malý obchod ,chci vyměnit plynový kotel. Obchůdek i byt vytápíme jedním kotlem.
Již jsem se rozhodl pro kondenzační kotel značky Baxi o výkonu 24kW. Nyní máme Therm 28kW s průtokovým ohřívačem.
Stává se nám, že průtokový ohřívač nestačí dodávat dost teplé vody - když se někdo sprchuje a současně se pustí teplá voda jinde, je dost nepříjamná změna teploty TUV a tlaku.
U nového kotle se rozhoduji mezi průtokovým ořívačem a kotlem se zásobníkem TUV. Značka Baxi dodává kotel o objemu 45 litrů.
Zásobník nám poskytne vyšší komfort s tím, že pořízení bude asi o 10 tisíc dražší.
Moje otázka zní: Lze říci jaký je energetický /finančí/ rozdíl při užívání kotle se zásobníkem a kotle s průtokovým ohřívačem?
K doplnění: Nepoužíváme žádnou prostorovou regulaci, každý radiátor ovládáme manuálně, protože v obchodě i bytě topíme v různé doby a různé intenzity.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, na Váš dotaz nelze jednoznačně odpovědět, protože nejsou známé spotřeby ohřívané vody a časové rozložení této spotřeby. Při průtokovém ohřevu dochází k delšímu náběhu ohřívané vody a tím i k větší spotřebě plynu. Při zásobníkovém ohřevu je teplá voda ve velmi krátké době na výtoku z kohoutku. U zásobníku, pokud není delší dobu využit, dochází k postupnému ochlazování a opět dohřívání vody. Lze předpokládat, že rozdíl spotřeby tepla mezi průtokovým a zásobníkovým ohřevem je v úrovni 5 až 8%. Dále uvádím příklad: pokud bude denní spotřeba plynu 1m3 při ceně 18 Kč/ m3, bude roční příprava teplé vody stát 6200 Kč a dojdeme k finančnímu rozdílu 310-500 Kč za rok mezi zásobníkovým a průtokovým ohřevem. Z uvedeného plyne, že rozdíly v provozních nákladech na teplou vodu nejsou velké. Zásadní část nákladů na plyn tvoří vytápění. Píšete, že nepoužíváte žádnou prostorovou regulaci, přičemž úspory provozních nákladů dosáhnete právě instalací a využíváním regulace vytápění. Také se tím zvýší komfort ovládání celého topného systému. Pokud chcete efektivně provozovat celý topný systém, je vhodné použít ekvitermní adaptivní regulaci.
Odpovídá:  Jiří Máslo* - EKIS Most Středisko pro úspory energie
Téma:  Plyn
tisk