Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.6.12 / dotaz č. 33794
Dobrý den,
prosím, o zodpovězení následujících otázek:

Máme k dispozici cca 3000 tun kejdy prasat za rok z porodny a předvýkrmny, má smysl uvažovat o jejím případném energetickém využití? Popřípadě existují-li technologie na využití pouze kejdy prasat a od jakého množství je její využití ekonomické?
Podobnou otázku mám na využití trávních porostů ze 600 ha. Je-li reálné plnit bioplynovou stanici pouze trávní senáží a od jakého množství senáže se výstavba takové stanice vyplatí. Nebo je lepší seno usušit a využít při spalovacích procesech? Posuzoval někdo ekonomiku chovu pastevního skotu proti energetickému využití trávních porostů? Jaký je finnční profit na ha při těchto různých způsobech hospodaření?
Děkuji



Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na využití odpadů a produktů ze zemědělské výroby sděluji:
Využití kejdy pro energetické účely má určitě smysl. V opačném případě nastávají problémy s její likvidací. Rovněž travní porosty z 600 ha lze energeticky využívat. Ekonomika takovéhoto využití závisí na pořizovací ceně bioplynové stanice. Většina stávajících bioplynových stanic zpracovává zmíněné odpady ale také cíleně pěstované plodiny, zejména kukuřici a to ve většině případů ve větším množství (10 – 15 000 t kukuřice, 12 000 t kejdy ročně).
Bioplynovou stanici musí navrhnout dodavatelská firma podle množství materiálu uvažovaného ke zpracování a tato zároveň sdělí výši předpokládané investice.
Podstatnou podmínkou ekonomie provozu bioplynové stanice je pokud možno celoroční dodávka tepla blízkým odběratelům.
Zda byla zpracována studie porovnávající ekonomiku chovu pastevního skotu oproti energetickému využití travních porostů včetně finančního profitu mi není známo. Možná že takovýto námět zpracovávala některá ze Zemědělských fakult našich vysokých škol. Takováto studie se svým rozsahem vymyká námi poskytovanému energetickému poradenství.
Více informací o výstavbě a provozu bioplynových stanic lze najít na internetu případně u jednotlivých firem, které obdobné služby nabízejí vč. dodávky

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk