Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.6.12 / dotaz č. 33812
Dobrý den, porozuměl jsem tomu že u vakuového solárního kolektoru je velice efektivní ozážení absorbéru, který je tvořen trubicí kterou protéká voda, takové že je osluněno a zároveň ozářeno zrcadlem profilu U pod každou trubicí, ozáření absorbéru je tak 100%, pokud jsem to správně pochopil. Já bych ale rád jako absorbér použil spojitý černý plech do něhož jsou trubice zabudovány. Tzn. že aby bylo ozáření opět 100%, musí se zrcadlo, ale tentokrát už ne profilu U, ale plošné, umístit dál od kolektoru, tak aby mu ten nestínil. Opět je v tabuli skla s vakuem, výhoda by měla být ta, že na plochu zařízení je větší plocha absorbéru. Souhlasíte s tímto pojetím? Děkuji.
Vážený pane,
existuje pochopitelně i možnost jak zvýšit výkon plochého (vakuového) kolektoru tak. že záření soustředíte na jeho obě strany. Opět se k tomu dá použít koncentrátor. Rovinné zrcadlo se ale dá použít jen v případě, že je to spojeno se zařízením, které sestavu zrcadla-kolektor natáčí za sluncem alespoň podle jedné osy. Podobný koncentrátor se používá pro oboustrané fotovoltaické panely (
viz např. http://www.concentrating-pv.org/darmstadt2009/pdf/papers/20-PoulekLibra-5xTraxleTracker.pdf). Provedení bez nutnosti natáčení za sluncem je na obr.4 v http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0038092X09002369 (je to vlastně modifikovaný CPC). Zde by se ale musela vana toho plochého vakuového kolekttoru upravit tak aby měla sklo po obou stranách, což zatím nikdo nevyrábí.
Obecně je ale mnohem lepší používat trubicové vakuové kolektory s integrovaným CPC koncentrátorem pokud již potřebujete dosáhnout větší účinnost při vyšší teplotě. Základní důvod proč se výše uvedená řešení u termálních systémů moc nepoužívají je jejich vyšší cena.
Existuje i jednoduchá možnost jak zvýšit ozáření jednostraného absorbéru běžného nevakuového kolektoru- přidat po stranách 2 rovinná zrcadla ve vhodném úhlu. Dokonce i když kolektor postavíme na rovnou odrazivou střechu (natřenou bílou barvou nebo stříbřenkou) a zvětšíme jeho sklon na nějakých 60 až 80°pak získáme o nějakých 30 až 50% větší výkon.

S pozdravem K.Murtinger a F.Macholda

podívejte se ještě na http://www.fossilfreedom.com/increase-output.html tam jsou nějaké obrázky k tématu koncentrátorů pro oboustranný plochý absorbér
KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk