Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.7.12 / dotaz č. 34218
Dobrý den, nechci zneužívat vaší ochoty lidem radit, ale pokud by jste byli tak hodní a měli potřebný čas, nezpočítali byste energetickou bilanci tohoto modelu? http://nyxta.deviantart.com/#/d56v2fs
Třeba při -10°C? Zajímá mně zda toto může být způsob tepelné autonomie budovy, které teplo dodává plášť namísto kotle. Parametry můžete zvolit dle vlastního uvážení. Zmiňuju "heat mirror" fólii, ale ta snižuje prostupnost záření k absorbéru, takže je možno ji vynechat. Navíc vrchní část lamel je z leštěného hliníku, takže tato funkce částečně probíhá i bez fólie. Jedna z hlavních otázek je zda absorbér se v zimě více ohřeje, než odevzdá tepla do svého okolí a zda toto teplo dokáže předat za izolaci a tam ji naakumulovat to vzduchové kapsy a ohřevu zdi do takové míry, že se přes noc dům příliš neochladí.
Vážený pane,
u vašeho modelu je příliš mnoho neznámých, zejména co se týče materiálů. Největší slabinou se nám zdá přenos tepla z absorbéru do dutiny pomocí nějakého vodiče. Pokud nejde o trubku s nějakou látkou (třeba voda), která by cirkulovala, pak pouhý přenos tepla vedením bude hodně malý.
Zkuste si třeba udělat praktický model, uvidíte jak to bude fungovat. Domníváme se, že mnohem jednodušší a energeticky účinnější by prostě bylo použít prosklení, kterým by sluneční energie dopadala do interiéru přímo. Případně použít běžný teplovzdušný či teplovodní kolektor umístěný přímo na fasádě. Speciálním typem teplovzušného kolektoru je Trombeho stěna, která se nám zdá konstrukčně jednodušší než váš návrh. U energetických zařízení tohoto typu obvykle platí, že čím je systém jednodušší, tím lépe a efektivněji funguje.
Výpočet tepelné bilance už bohužel překračuje rozsah bezplatné konzultace.
Přejeme hodně úspěchů!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk